Libra će stići i u Crnu Goru: Sve što treba da znate o Facebookovom novcu

Podijeli

Facebook je objavio da će izdati svoju digitalnu valutu s imenom libra sljedeće godine.

Njena namjena je prvenstveno da omogući pristup jeftinim finansijskim uslugama ljudima koji nemaju bankovne račune, a takođe će imati za cilj i transfer novca među korisnicima i plaćanje za robu i usluge na lokacijama koje će primati libru. Facebook najavljuje da još neće imati potpun nadzor nad librom, a neki finansijeri već upozoravaju na novu “banku u sjenci”.

IT specijalista Mirko Jovović za portal ističe da će Facebook libru integrisati u Facebook Messenger, WhatsApp i mnoge drugih aplikacije.

“Ono što je značajnije, biće integrisana u sve najveće finansijske institucije kao što su Visa, MasterCard i PayPal pa će se sa njom plaćati kod najvećih svjetskih trgovaca kao što su eBay, Vodafone, Booking.com, Uber i Spotify”, rekao je Jovović za Investitor.

Prednost Libre je, prema njegovim riječima, što će svuda i odmah biti dostupna u svakom dijelu planete, a što nije slučaj sa servisima PayPal, “što vidimo na primjeru Crne Gore”.

Pokretanje libre će, kao i u cijelom svijetu, i u Crnoj Gori donijeti niz pitanja, od toga kako će se ponašati regulatori, prije svega Centralna banka (CBCG) ali i to kako će na dostupnost elektronskog novca Facebooka reagovati poslovne banke.

Imaće svoj programski jezik

Jovović objašnjava da će blokchain na kojem je libra imati i sopstveni programski jezik “Move” na kojem će se moći kreirati i sopstveni pametni ugovori.

“Ovo je posebno interesantno kako će se odraziti na Ethereum. Kripto tržište je ovih dana u konstantnom usponu a neki to pripisuju I ovoj Vijesti koja dolazi iz FB-a. Međutim u samoj kripto zajednici se ne gleda baš blagonaklono prema ovoj valuti. Libra se ne može nazvati kriptovalutom jer će biti centralizovana što je u suprotnosti sa prvim i osnovnim načelom kripta decentralizacija”, dodao je Jovović.

Sa druge strane kripto zajednica je sve ono što Facebook ne pruža svojim korisnicima a to su anonimnost, privatnost, zaštita podataka itd…

Jovović podsjeća da su u međuvremenu nastali prvi problemi ove valute sa institucijama u SAD.

“Naime američki Senat je pozvao FB da stopira razvoj Libre i pozvao rukovodioce da svjedoče pred Kongresom. Obrazloženje je zabrinutost za zaštitu podataka i sigurnost, s obzirom da je Facebook mnogo puta do sada kršio ova pravila na štetu svojih korisnika. Biće zanimljivo u narednom periodu u svakom slučaju”, dodao je Jovović.

Šta je (ili šta će biti) libra

Libra će biti digitalna valuta ili kriptoptovaluta, koju je Facebook razvio u novoosnovanom Libra konzorcijumu sa sjedištem u Ženevi, Švajcarska, zajedno sa 27 partnera, među kojima nalazimo finansijske i ekonomske gigante kao što su MasterCard, Visa, Uber, PayPal, Vodafone, Andreessen Horowitz, Coinbase i Ebay. Svaki partner potvrdio je svoje učešće u projektu Libra sa deset miliona dolara.

Kao i drugi kriptovalute, libra će se, kako prenosi Indikator.ba, takođe zasnivati na bloku podataka ili blockchainu. Ona neće biti decentralizovana u vrijeme objavljivanja u prvoj polovini 2020. godine, ali će njome upravljati (barem u početku) konzorcijum Libra, za razliku od bitcoin-a neće se moći rudariti, imaće pokriće u stvarnoj imovini, a neće postojati ni gornja granica za broj valutnih jedinica valute libra koje će biti u opticaju.

Ko će moći da koristi libru?

Svi korisnici Facebooka imaće pristup libri putem aplikacija za razmjenu poruka Facebook Messenger i WhatsApp, kao i putem namjenskog digitalnog novčanika Calibra, koji će se razviti pod istim imenom novo Facebookovo preduzeće. Da bi koristili libre, članovi Facebook mreže će morati da potvrde svoj identitet fotografijom lične karte ili pasoša. Prenos libre među korisnicima će tada biti vrlo jednostavan i brz.

Kako doći do libre?

Libru će biti moguće nabaviti razmjenom flat valuta, kao što je euro ili dolar, direktno u aplikaciji Calibra uz plaćanje putem platne kartice ili putem aplikacija trećih strana koje mogu biti dostupne prilikom lansiranja libre. Kasnije će libru biti moguće napuniti na fizičkim lokacijama, na primjer, u trafici, na sličan način kao i današnji prepaid paket za mobilne telefone. U obrascu na web stranici calibra.com možete već sada unijeti svoju adresu e-pošte i bićete obaviješteni među prvima kada će libra postati dostupna.

Koja će biti vrijednost jedne libre?

Kriptovaluta libra nastaje kao takozvani stabilcoin ili stabilna digitalna valuta na našem jeziku. Budući da će imati pokriće u realnim sredstvima 1:1 , vrijednost jedne jedinice libre vjerovatnoće će se kretati oko jednog dolara ili jednog eura. Do službenog izdavanja libre ima još mnogo vremena, tako da je moguće da se na tom području nešto promijeni.

Šta će se moći uraditi ili kupiti sa librom?

Za sada, Facebook naglašava važnost libre kao osnovnog finansijskog mehanizma za milijardu ljudi koji, iz nekog razloga, nemaju pristup bankarskim uslugama, ali mogu napraviti korisnički račun na Facebooku. Libra će im omogućiti da jednostavno primaju ili šalju novac, a kasnije će čak dozvoliti i najam kredita, kažu u Facebooku.

Libru će takođe biti moguće koristiti kao način za brzo pozajmljivanje ili davanje novca rođacima i prijateljima, a kasnije će moći plaćati i online i na blagajničkim terminalima koji podržavaju plaćanje NFC tehnologijom ili QR bar kodovima.

S obzirom da su neke od najpoznatijih svjetskih kompanija uključene u konzorcij Libra, vrlo je vjerovatno da će libru u svoje usluge također uključiti Uber (na primjer, za plaćanje prijevoza), MasterCard, Ebay i drugi na ovaj ili onaj način.

Šta će imati Facebook od libre? Hoće li Facebook moći vidjeti informacije o našim transakcijama libre?

Facebook osigurava da njegova podružnica Calibra funkcionira potpuno nezavisno i neće dijeliti podatke o digitalnim novčanicama korisnika s Facebookom. To je obećao i osnivač Facebooka, Mark Zakerberg.