fDi Intelligence: Crna Gora privukla 11 stranih greenfield investicija u 2018.

Podijeli

Zapadni Balkan je zabilježio 2018. godine najveći priliv greenfield stranih direktih investicija (SDI) u deceniji, od čak 9,36 milijardi dolara, pri čemu je lavovski dio, skoro šest milijardi, privukla najveća i najmnogoljudnija zemlja regiona – Srbija, piše portal fDi Intelligence, specijalizovani servis Financial Timesa.

S druge strane, kako se konstatuje, Crna Gora se dobro pokazala, privukavši rekordnih 11 greenfield SDI projekata.

Riječ je o drugom najvećem prilivu greenfield stranih investicija na Zapadnom Balkanu od 2003. godine, kada je ustanovljen servis fDi Markets za praćenje tih ulaganja, navodi se u tekstu, prenosi Tanjug.

Uprkos tome što je i dalje izvan Evropske unije, region je privukao 147 greenfield SDI projekata prošle godine, što je najveći broj u posljednjih šest godina, prema fDi Markets-u.

„Srbija, najveća država Zapadnog Balkana po teritoriji i broju stanovnika, predvodila je region 2018. godine sa rekordnih 5,98 milijardi dolara stranih ulaganja u 105 greenfield projekata”, ističe se dalje.

U tekstu se podsjeća da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila na Forumu Zapadnog Balkana u organizaciji FT-a u junu ove godine, da je „Srbija u prvih pet mjeseci 2019. godine privukla 1,2 milijarde eura stranih direktnih investicija, što je za 17 procenata bolje nego u 2018″.

„Mislim da je pred nama svijetla budućnost jer nastavljamo sa strukturnim reformama”, rekla je tada Brnabić.

I dok je Srbija imala najveći udio (70 odsto) u ukupnim greenfield projektima na Zapadnom Balkanu u 2018.godini, udio Bosne i Hercegovine je iznosio 11,6 odsto, pri čemu je privukla četiri greenfield projekta manje nego godinu dana ranije.

Prema najnovijim podacima fDi Markets-a, Sjeverna Makedinija i Albanija su od juna 2018. do maja 2019. privukle 184,4 miliona i 809,9 miliona dolara greenfield investicija, respektivno, pri čemu su Makedonci ostvarili rast od 200 odsto, a Albanci od 80 procenata u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Uprkos tome što su zemlje Zapadnog Balkana privukle znatno manje greenfield SDI projekata od rivala u centralnoj, istočnoj i zapadnoj Evropi, rezultat tog regiona je veoma dobar imajući u vidu njegov udio u globalnom BDP-u.

U analizi se navodi da je, i pored političkih tenzija koje su pogodile region od pada komunizma, nedavno došlo do pomaka ka većoj regionalnoj ekonomskoj integraciji i saradnji.