Carević blokirao gradnju žičare do Brajića, investitor traži odštetu od 5 miliona eura

Podijeli

Kompanija „ Cable Car Montenegro“ tužiće Opštinu Budva i zatražiti nadoknadu štete od najmanje pet miliona eura, nakon što je gradonačelnik Budve Marko Bato Carević „skinuo“ sa dnevnog reda skupštinske sjednice zakazane za ponedjeljak odluke o utvrđivanju javnog interesa kojom je bila predviđena eksproprijacija gotovo 35 hiljada kvadrata zemlje na trasi od 2.1 kilometara Bečići – Brajići , kuda je trebala da bude izgrađena žičara.

U otvorenom pismu, koje je kompanija uputila prvom čovjeku Budve, a u koje su „Vijesti“ imale uvid, Carević je optužen da je samovoljnom odlukom prekršio zakon i stopirao milionski vrijedan projekat.

Ovim je nastavljena agonija, koja traje punih 11 godina, od kada je promovisana ideja o žičari, koja je napokon trebala da bude realizovana donošenjem skupštinske odluke.

„Budući da postoji niz otvorenih pitanja, posebno kod vlansika zemlje na kojem bi trebalo da se gradi žičara i da u odnosu na predloženu odluku oni imaju primjedbe , smatram da je potrebno dodatno vrijeme za pronalaženje rješenja koje će biti od punog interesa za sve strane. Stoga povlačnim predmetnu odluku sa dnevnog reda 27. sjednice Skupštien opštine“, naveo je Carević u pismenom dopisu.

Iz “Cable Car Montenegro“ odgovorili su oštro, navodeći da takvim postupkom Carević je prekršio zakon i da se ni po čemu ne razlikuje od svojih prethodnika.

„Cable car Montenegro osnovan je u februaru mjesecu 2008. godine, sa ciljem da realizuje investicionu ideju izgradnje žičare na realiciji Bečići – Brajići. Sa ovom idejom upoznati su još tada svi nadležni organi Opštine i Vlade i zajednički utvrđeno da ovakav projekat ima ogroman značaj za budući razvoj turističke privrede Budve i Crne Gore. Nakon usvajanja urbanističko – tehničkih uslova od strane Opštine Budva za trasu žičare sa svim pratećim sadržajima, naša firma je izradila fizibiliti studiju, projektni zadatak za žičaru, napravila tehničku dokumentaciju geološkog ispitivanja terena za trasu žičare sa ovlašćenim i relevantnim organizacijama iz ove oblasti, angažovala u svijetu najpoznatiju firmu „Doplemajer“ iz Beča (Austrija) za projektovanje i izgradnju žičara, koja je napravila idejni projekat navedene žičare“, navode iz Cable Car Montenegro, najavljujući odštetni zahtjev u iznosu od 5 miliona eura.