Pod lupom 20 građevinskih firmi u Budvi: Carević provjerava najveće investicije

Podijeli

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević zatražio je da mu se dostavi kompletna dokumentacija za 20 građevinskih kompanija koje su gradile na području metropole turizma u periodu od 2008. i 2009, kada je na snazi bio stari zakon, kako bi se utvrdilo da li su, i ako jesu, na koji način izmirile komunalije, jer procjenjuje da su ostale dužne Opštini više od deset miliona eura.

Time je prvi čovjek Budve, kako pišu Vijesti, praktično udario na ključne građevinske kompanije koje su izgradile megalomanske projekte, a još nijesu, ni nakon deceniju, izmirile obaveze.

Carević je urgentan dopis, u koji su Vijesti imale uvid, uputio opštinskoj Službi za obračun i naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, kojoj je dostavljen spisak oko 150 građevinskih dozvola, koje je u tom periodu izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a među kojima je oko 20 dozvola za područje Budve.

“Kao što ste upoznati, tokom 2008. i 2009, na snazi je bio zakon koji je predviđao da se naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta izmiruje u postupku pribavljanja upotrebne dozvole“, naveo je u dopisu Carević, uz naglasak da mu se dostavi ko od investitora nije izmirio komunalije i koje su aktivnosti preduzete da bi se dugovanja naplatila.

Tadašnjim zakonom graditelji su tek nakon što predaju zahtjev, pošto završe zgradu, za dobijanje upotrebne dozvole bili dužni da izmire komunalije. Sada se komunalije izmiruju prije dobijanja sglasnosti za gradnju.

“U Budvi postoji značajan iznos nenaplaćenih komunalija koji se procjenjuje na desetine miliona eura i zato predsjednik Carević u narednom periodu želi da naplati od svih dužnika potraživanje. Prvi put će se neko intenzivno posvetiti naplati ovih dugovanja, i zato od nadležnih službi očekuje izvještaj o konkretnim aktivnostima“, rečeno je “Vijestima“ u kabinetu prvog čovjeka Budve.

Na spisku kompanija koje su gradile u tom periodu i nijesu bile dužne da odmah izmire komunalije je svakako kompanija “Fab Live“ biznismena Jovana Popovića Galja, koja je izgradila šesnaestosprtani kompleks “Tre Canne“ pored Jadranskog sajma.

“Fab Live” vodi dugogodišnji spor sa Opštinom. Apelacioni sud je krajem prošle godine presudio u korist Opštine, odbacujući tužbu podgoričke kompanije da joj Budva isplati gotovo 2,1 milion eura na ime štete, koju joj je lokalna uprava nanijela nemogućnošću da dobije upotrebnu dozvolu za luksuzni apart-kompleks.

“Fab Live” je utužila Opštinu radi naknade materijalne štete u vidu obične štete i izgubljene dobiti, kao i nematerijalne štete zbog narušenog poslovnog ugleda. Spor je nastao jer kompleks “Tre Canne“ ne može da dobije upotrebnu dozvolu, pošto Opština, kako su tvrdili u “Fab Liveu”, nije izvršila ugovorene obaveze.

“Fab Live” i Opština su krajem jula 2013. zaključile kompenzacioni Ugovor kojim je 6,5 miliona eura naknade za komunalno opremanje kompleksa “Tre Canne”, plaćeno stanovima i poslovnim prostorima u tom objektu, uz saglasnost obje strane. Opštini je pripalo 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2.100 kvadrata stambeno-poslovnog prostora u “Tre Canne“, procijenjenih na 6,5 miliona eura, koliko su “Fab Liveu“ obračunate komunalije.

Tu je i kompanija „Old town invest group“ koja je izgradila kompleks “Harmonija” od 13 spratova na rtu Zavala. Prije pola godine firma u kojoj trećinu vlasništva ima Andrea Mićunović, kćerka nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića, poslije pune decenije otkad je stambeno-poslovni kompleks izgrađen, predala je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanja upotrebne dozvole.

Opštinska Služba za naplatu komunalija osporila je takav zahtjev, jer nijesu izmirene komunalije i zatražila da im se dostavi građevinska dozvola kako bi obračunali naknadu. MORT nije izdao upotrebnu odzvolu, a procjena je da je dug za komunalije oko 2,5 miliona eura.

Jedan od graditelja je i kompanija “Nivel” koja je istoimeni stambeno-poslovni objekat izgradila na zaobilaznici. Po ugovoru o komunalijama iz 2014. koji su Opština i “Nivel“ zaključili, podgorička firma je na ime gradnje osmospratnice bila dužna da plati 3,1 milion eura.

Ugovorom je precizirano da “Nivel“ ustupa uz nadoknadu lokalnoj upravi nekretnine, poslovne prostore površine 98, 152, 222 i 223 kvadrata, što ukupno iznosi 695 kvadrata za cijenu od 1,73 miliona eura. U tim poslovnim prostorima je smješten Dnevni centara za djecu sa smetnjama u razvoju. Opštinska Služba je pri kraju da se riješi preostali dug.

Milionski dug ima, između ostalih, i kompanija MCC inžinjering, koja je izgradila dvije stambene zgrade iza Autobuske stanice. U kompaniju je bio uveden stečaj, a komunalije još nijesu naplaćene.