Sezonu u Herceg Novom spasavaju Rusi, manje gostiju iz Srbije i BiH

Podijeli

Hercegnovsku opštinu je u junu i prvoj polovini jula posjetilo dva odsto manje gostiju dok je broj noćenja za 7,9 odsto veći nego u prethodnoj godini.

“Najveću negativnu razliku imamo u broju gostiju iz regiona. Iz Srbije iz koje nam dolazi najveći broj turista svake godine, ove godine bilježimo pad od 2120 (9,89 odsto) gostiju i 2566 (1,40 odsto) manje noćenja, dok iz Bosne i Hercegovine koje je naše drugo najveće tržište, dolazi 1575 (8,3 odsto) manje gostiju u odnosu na isti period prošle godine, Tada su ostvarili 1940 (1,8 odsto) manje noćenja nego u 2018. godini”, navodi direktor TO Herceg Novi, Pavle Obradović, javlja Radio Jadran.

U TO razliku objašnjavaju znatno lošijim vremenskim prilikama i nižim temperaturama za ovaj period godine, kao i nekim drugim geopolitičkim faktorima na koje, kako kažu, nisu mogli da utiču. To je imalo uticaj na zvanične brojeke.

“Najveći rast bilježimo na tržištu Istočne Evrope na kojem smo i većim dijelom bazirali našu promotivnu aktivnost, koju smo krunisali potpisivanjem protokola o saradnji sa gradom Sankt Peterburgom. Tu smo i organizovali prezentaciju grada pred brojnim zvanicama i uspostavili saradnju sa velikim brojem turoperatora koji su nam i uzvratili posjetu tokom foruma turizma u martu. Dodatno smo učvrstili našu kooperaciju koja je rezultirala znatno većim brojem i dolazaka i noćenja iz tog regiona Evrope u odnosu na prošlu godinu”, napominje Obradović.

Iz Rusije je u ovom periodu došlo 11 222 gosta, 2390 (23,3 odsto) više nego prošle godine. Oni su ostvarili 166 316 noćenja što je uvećanje za 31 454 (27 odsto).

Takođe, rast pokazuje i tržište Ukrajine, odakle u Herceg Novi dolazi 29 odsto više gostiju koji su ostvarili 28,4 odsto više noćenja.

Sličan pozitivan trend u TO očekuju i u budućnosti, s obzirom na odlične veze koje imaju sa turoperatorima i agencijama iz tog regiona.

Naplata boravišne takse bolja za 25,1 odsto

Iz TO Herceg Novi bilježe i rast od 25,1 odsto sredstava boravišne takse u odnosu na isti period prošle godine.

Napominju da je ovo statistika individualnog smještaja za jun i prvu polovinu jula, dok se za period “špica sezone” očekuje veći procenat rasta.

Brojke za kolektivni smještaj, za jun i jul dobijaju od Monstata sredinom avgusta.