Elektronska fiskalizacija koštaće 14 miliona eura: Stižu najveći serveri ikad nabavljeni u Crnoj Gori

Podijeli

Predlog zakona o fiskalizaciji u prometu proizoda i usluga, koji bi trebalo da počne sa primjenom od naredne godine, na godišnjem nivou mogao bi da doprinese rastu državnih prihoda zmeđu 13 i 17 miliona eura, kazao je ministar finansija Darko Radunović.

On je rekao da su u Vladi optimistini kada je u pitanju rok za početak primjene zakona, 1. januar 2020.

„Mi sigurno nećemo krenuti u ovoj posao a da ne budemo za njega spremni. Potrebne su obuke službenika, a veliki napor je trenutno i na softveraše Poreske unije (PU), ali mislim da smo na dobrom putu“, rekao je Radunović u Skupštini.

On je naveo da će postojati i testing period, kako bi se vidjelo kako čitavi sistem funkcioniše.

Radunović je, odgovarajući na pitanja poslanika u vezi toga koliko će čitav sistem koštati državu i poreske obveznike, saopštio da će državu program koštati od četiri do 4,5 miliona eura.

„Ukupna reforma PU po kreditnoj liniji košta 14 miliona eura. Ovo će biti najveći serveri koji su do sada nabavljani u Crnoj Gori. To moraju biti serveri ogromnih kapaciteta, koji mogu da obrade milion transakcija u jednom danu i moraju biti brzi i imati veliku propusnu moć“, objasnio je Radunović.

On je kazao da će tender, koji Vlada priprema sa Svjetskom bankom (SB), biti realizovan “vrlo brzo” i da će podrazumijevati opremu najvećeg kvaliteta.

Radunović je rekao da će velike privrednike, koji već imaju modernizovanu opremu, sistem koštati oko 150 eura, dok je za male procijenjeno da će trošak iznositi od 300 do 350 eura.

„Razmatramo neki model da ne ugrozimo njihovo polovanje“, saopštio je Radunović.
Kada je u pitanju mogućnost slabije internet veze, koja bi mogla da uspori čitavi proces, Radunović je rekao da su mobilni operateri zainteresovani da pokriju internetom Crnu Goru u još većem obimu.

„Cilj je da se građani uključe u čitavi proces i imaju mogućnost kontrole. Potrudićemo se da oni imaju i motiv, možda kroz neke nagradne igre, vidjećemo“, dodao je Radunović.