Vrijednost eura na najnižim nivoima, objašnjeno i zašto

Podijeli

Kurs eura jutros je nakratko skliznuo na 1,1126 dolara, dok su u fokusu tržišta najnovije smjernice iz ECB-a.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvećih svjetskih valuta, jutros je iznosio 97,76 bodova, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, javlja Poslovni dnevnik.

Investitori čekaju da ECB potvrdi kako će se troškovi zaduživanja smanjivati kao i da će ponovno početi s kupnjom obveznica.

Tržišta procjenjuju da su izgledi za snižavanje kamatnih stopa za 0,10 postotnih bodova na današnjoj sjednici ECB-a oko 50 odsto, što je manja vjerovatnost nego u prošloj sedmici, no poneki investitori očekuju da će predsjednik ECB-a signalizirati dalja smanjenja kamatnih stopa odnosno daljnje kvantitativno ublažavanje.

Kurs švajcarskog franka, kojem su podršku pružila očekivanja nižih kamatnih stopa u eurozoni, dosegnuo je nakratko novi najviši nivo u dvije godine prema euru, od 1,0965 franaka za euro. Potom mu se kurs stabilizovao na 1,0969 franaka za euro.

Očekivanja nižih kamatnih stopa pritisnula su međutim kurs australijskog dolara, koji je skliznuo na novi najniži nivo prema američkom u posljednje dvije sedmice.

Kurs funte zadržao se ispod 1,25 dolara te nedaleko najnižih nivoa u 27 mjeseci na koje se nakratko spustio u prošloj nedjelji. Prema posljednjim podacima njome se trgovalo po 1,2475 dolara i 89,26 penija za euro.

U potrazi za daljim smjernicama, investitori će pratiti i podatke o aktualnim prilikama u Njemačkoj ekonomiji koje redovno objavljuje tamošnji ugledni institu Ifo.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekuju blagi pad Ifo indeksa, na 100,4 boda u julu, sa 110,8 bodova u junu.