euro, money, 20 euro banknote
Foto: Thought Catalog, Unsplash

Ukroćena zvijer: Zašto bi ova godina mogla biti u znaku eura

Podijeli

Temeljna inflacija u eurima u januaru je pala na 3,3 odsto, što je nešto manje od očekivanja. No, član uprave Evropske centralne banke (ECB) Joachim Nagel komentarisao je kako je ta institucija uspješno ukrotila zvijer zvanu inflacija.

U svakom slučaju, ove godine možemo očekivati niže kamatne stope i u SAD-u i u Evropi, a to će, prema analitičarima, pogodovati euru. Pogotovo u prvoj polovini ove godine, kada bi kurs mogao porasti i do 1,15.

Poslovni rezultati evropskih kompanija bolji su od očekivanja, no ulagači su oprezni jer se čini da ni ECB neće smanjiti kamate tako brzo kako su se ulagači nadali.

Dva člana upravnog odbora ECB-a, Knot i Nagel, obojica zasad neodlučna, kažu da je inflacija pod kontrolom i da će pasti na dva odsto 2025. Christine Lagarde, pak, još nije sasvim uvjerena, jer je zabrinuta zbog rasta plata, koristeći interne podatke ECB-a koji nijesu javno dostupni, što nije baš u skladu s transparentnošću ECB-a i daje manje sna analitičarima, jer će biti teže predvidjeti u kojem će trenutku ove godine ECB po prvi put sniziti kamatne stope, prenosi SEEbiz.