“Prestanite da slušate svoje klijente, bolje je razmišljati korak unaprijed”

Podijeli

U današnje vrijeme kupac je kralj i uvijek je u pravu. Kao preduzetnici važno je da slušate vaše kupce i poboljšavate proizvode i uslugu zavisno od njihovih povratnih informacija, jer zadovoljan kupac ujedno znači i više posla.

Zato bi uvijek trebalo da slušate svoje kupce i provjeravati da li su srećni i zadovoljni, zar ne?

Pa i ne baš.

Kao što je Guy Kawasaki naveo u svojoj knjizi „Wise guy: Lessons for Life“, kupac će vam reći što on želi, ali ne i što mu je potrebno.

No, ako pokušavate revolucionirati industriju svojim proizvodom, jedini način da to učinite je da ignorišete ono što vam kažu vaši kupci i samo neumorno gurate naprijed.

Evo i primjer koji je Kawasaki spomenuo u svojoj knjizi: da ste 1980-ih pitali korisnike Applea šta žele, rekli bi bolji, brži i jeftiniji Apple II. Niko nije zatražio niti pomislio na Mac. No, kao preduzetnik, vaš posao je pogledati širu sliku i razmišljati nekoliko koraka unaprijed, a to je upravo ono što je Džobs učinio. Ignorisao je sve „hejtere“ i „stručnjake“ koji su mu rekli da je u krivu i da ne razmišlja u pravom smjeru osmislivši Macintosh, iPod, iPhone i tako uistinu revolucionirao potrošačku tehnološku industriju, piše Poslovni plus.

No, šta ako vaš cilj nije mijenjanje svijeta vašim proizvodom već samo postizanje profitabilnog startupa? I tada još možete nešto naučiti, a to je da treba da tražite i kopate dublje od same površine koja vam je vidljiva.

Stavimo po strani razvoj proizvoda jer u bilo kojem aspektu poslovanja vi možete istraživati dublje. Kada je riječ o zapošljavanju koje predstavlja izazov svim preduzetnicima zbog otežanog pronalaska dobrih zaposlenih, vlasnici firmi pretpostavljaju da oni tu ne mogu ništa promijeniti i da je stanje na tržištu jednostavno takvo. No, kada bi malo dublje istražili svoj problem nepronalaska zaposlenih i počeli da postavljate pitanja o tome kakvo je njihovo radno okruženje i način na koji rade – vjerovatno bi otkrili kako je ipak problem u njihovoj poslovnoj kulturi.

Na primjer, neki od vlasnika firmi ne koriste tehnologiju kojom mogu izgraditi efikasne sisteme. A kada je riječ o zapošljavanju, većina ih svoje otvorene pozicije za radna mjesta objavljuju na različite stranice intervjuišući samo najbolje kandidate. Oni nemaju filter kojim bi odvojili „loše jabuke“ od onih dobrih, niti testiraju svoje kandidate kako bi bili sigurni da su to zaista sposobni radnici.

Zato, gledajući na sve gore navedeno, očito je da ono što je potrebno vlasnicima kompanija nijesu bolji zaposleni, već bolji procesi rada i bolja organizacijska kultura. Nemojte tek tako prihvatiti i biti zadovoljni „statusom quo“, jer ključ poslovnog uspjeha leži u stalnom istraživanju i postavljanju hiljadu pitanja „zašto…?“ – tek tada možete biti na pravom poslovnom putu.