Lukavi plan: Sberbank rizik od Brexita izbjegava otvaranjem predstavništva kiparskog predstavništva u Londonu

Podijeli

Najveći ruski zajmodavac Sberbank izbjegao je rizik zbog potencijalnog Brexita bez dogovora otvarajući podružnicu svog kiparskog poslovanja u srcu Londona, piše IntelliNews.

Lukav plan omogućiće trgovcima Sberbanke u Londonu da i dalje nude usluge širom čitavog bloka Evropske unije ako Britanija, pod vodstvom svog novog premijera Borisa Johnsona, bez ikakvog sporazuma izađe iz EU.

Banka je istaknula uticaj različitih “scenarijuma izlaska” na njeno poslovanje u nedavnom izvještaju UK Company House.

“Ako kompanija izgubi sposobnost da ima slobodan pasoš za ulazak u zemlje EU, onemogućiće joj se pristup klijentima sa sjedištem u EU”, objasnio je šef podružnice Sberbank UK.

“Planirano ublažavanje takve situacije bilo bi ponuditi klijentima mogućnost da se suoče s drugom firmom u grupi, najvjerojatnije SIB (Cipar) Ltd, direktno ili preko londonske podružnice, prevladavajući regulatorne režime koji to dopuštaju”, dodao je.

Sberbank, glavni zajmodavac Kremlja s oko 46% depozita zemlje, prije nešto više od godinu dana tiho je otvorio londonsku podružnicu svoje jedinice Sberbank CIB Cyprus na istoj adresi Flote Street kao i njeno sjedište u Velikoj Britaniji.

Ključno pitanje pasoša podstaklo je mnoštvo banaka, investicijskih menadžera i osiguratelja na otvaranje podružnica i ureda u dobro pozicioniranim glavnim gradovima EU, kao što su Frankfurt, Dublin i Pariz.

VTB, Sberbankov državno kontrolisani rival, preselio je nekoliko poslovnih linija, te dio svog londonskog osoblja u Frankfurt.