Na Luštici se desio prirodan spoj poljoprivrede i turizma

Podijeli

Poluostrvo Luštica na ulazu u Bokokotorski zaliv, koje jednim dijelom pripada tivatskoj, a drugim hercegnovskoj opštini, prostor je na kome se mogu naći sada već rijetke prirodne i izgrađene cjeline. Uz to, lokalno stanovništvo se trudi da obnovi i sačuva tradicionalne poslove i zanate.

Kao primjer odličnog povezivanja poljoprivrede i turizma, ne samo u Boki već i šire prepoznata je farma porodice Moric u selu Tići na dijelu poluostrva koje pripada Hereg Novom.

Okosnicu čine masline koje ova porodica i danas uzgaja i od nje pravi ulje. Kako je za kazao Ilija Morić, veza između Luštice i masline traje već vjekovima i trajaće zauvijek, „jer maslina je kao majka, nesebično daje čak i onda kada je zapostavljena“.

„Čuvajući bogato porodično nasljeđe i noseći vjekovnu ljubav prema Luštici i maslini, porodica Moric nastavlja istim putem. Poštujući tradiciju, te koristeći savremene metode, u selu Tići proizvodi se organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunskog kvaliteta. Masline uzgajamo u vlastitim maslinjacima na oko tri hektra gdje je oko hiljadu stabala maslina“, precizirao je on.

U pitanju su sorte Žutica i Crnica, od kojih prave proizvod čijim bogatstvom ukusa i mirisa žele da se svrstaju na sam vrh najboljih evropskih i svjetskih organskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Naime, u roku 12 sati plodovi se ručno beru, pažljivo transportuju, a zatim prerađuju modernom opremom za hladnu preradu. Na taj način se čuvaju izvorne arome, ukusi i bogatstvo antioksidanta i vitamina, a ulje se zatim čuva u savršeno kontrolisanim uslovima. Moric ističe da se prilikom uzgajanja maslina posebno vodi računa o održavanje tla, pa se izbjegava upotreba hemijskih sredstava kako bi dobijeno ulje zadovoljavalo standarde organske proizvodnje.

„Na imanju se organizuju i sprovode mini-kursevi gdje se gostima, uz obilazak maslinjaka i starog mlina, pruža prilika da se upoznaju sa istorijom Luštice, uzgojem i proizvodnjom maslina i maslinovog ulja, njegovoj važnosti za zdravlje, te posebnosti i jedinstvenosti luštičkog maslinovog ulja.

Kako bi doživljaj bio potpun, tu je i neizostavna degustacija organskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja i gastronomski doživljaj od luštičkih proizvoda oplemenjenih maslinovim uljem. Cijeli maslinjak je zasađen lavandom, žalfijom, ruzmarinom tako da kad dođete u maslinjak u proljeće ili ran ljeto jednostavno se prepustite uživanju očaravajućih boja i mirisa“, kaže sagovornik Dnevnih novina.

U skladu sa proizvodnjom ulja i konzumacijom hrane i pića u potpuno ekološkom okruženju, gosti Farme Moric mogu uživati i u vožnji električnim biciklima po putevima Luštice.

Gosti mogu da uživaju u fenomenalnim pejzažima samog poluostrva i okolnih predjela, od pogleda prema otvorenom moru do pejzaža u unutrašnjosti zaliva. Vertikalna razuđenost poluostvra omogućava vožnju od obale i plaža, pa sve do staza koje stižu do skoro 300 metara nadmorske visine. Veliki broj austro-ugarskih utvrđenja, sakralnih objekata, idiličnih sela i maslinjaka takođe doprinose atraktivnosti ove aktivnosti na dva točka“, dodaje on i potcrtava kako je Luštica raj za sve bicikliste, bez obzira koji bicikl koriste.

U pitanju je vid inovativne turističke ponude za koju je firma Moric dobila podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, pa se ove sezone organizuju vožnje i na imanju i po Luštici.

Električni bicikl je poput običnog ali sa dodatkom elektromotora i baterije koji olakšavaju kretanje, posebno na uzbrdicama. Zbog toga je, navodi naš sagovornik, idealan za porodice i druženja različitih generacija, gdje nisu svi u istoj fizičkoj formi. Zahvaljujući e-biciklima putovanje postaje avantura i nezaboravno iskustvo.

Čak i za posjetioce koji putuju sa rancem odnosno opremom, odličan je izbor zbog lakšeg kretanja i ukupnog putovanja. Turisti ih češće biraju kao opciju za aktivni odmor, jer je potreban manji napor što ostavlja više prostor za zadovoljstvo i uživanje.

Takođe, nema starosne barijere, a u vrućim ljetnim danima vožnja je prijatnija, što omogućava organizovanje tura tokom čitavog dana. Ovakvi turistički proizvodi sa nultom emisijom ugljen-dioksida, podsjeća, „odvijaju se na potpuno održiv i odgovoran način“, a jedini nedostatak može biti njegova viša cijena i nešto veća težina od običnog bicikla.

„U smislu razvoja održivog turizma, važno je da naši napori razvoja turističke ponude u unutrašnjosti Luštice daju rezultate. Samo nekoliko punktova na obali, poput plaža i restorana, do sada bilježi promjenu u smislu sve veće tražnje za seoskim turizmom, rekreacijom, edukacijom, autentičnom gastronomijom i drugim vrijednim resursima u unutrašnjosti Luštice“, zaključuje Morić.

Info Biro / Dnevne novine