Norveška ukinula PDV na električne automobile, sada ima problem

Podijeli

Više od polovine novoregistrovanih vozila u Norveškoj su električna vozila, ali postepeno bum sa automobilima na baterije stvara probleme.

U zemlji planinina i fjordova električni automobili se dobro takmiče s “plamenicima”. Čak i stanovnici koji moraju preći veće udaljenosti prelaze na e-mobilnost. Pogotovo se često vide Teslina električna vozila. Model 3 bio je čak najprodavaniji e-automobil u Norveškoj u martu ove godine.

Da električna vozila budu toliko zastupljena pobrinula se država, a čarobna riječ za njenu ulogu je: subvencije.

U Norveškoj stanovnici ne plaćaju PDV na e-automobile, pa su im cijene u poređenju s plamenicima zanimljive. Takođe, visoke putarine koje se javljaju u nekim regijama nestaju za vlasnike električnih vozila. Još jedna prednost: trajektima, čijom se upotrebom često zaobilazi puno fjordova, može se uštedjeti s e-automobilom. Dok to košta automobile sa dizel ili benzinskim motorom oko 20 eura, vlasnici automobila na baterije ne plaćaju ništa. Samo za sebe moraju platiti mali iznos. Za električna vozila, prema izvještaju ARD-a, takođe je porez na motorna vozila niži, parkiranje je besplatno, ovi automobili koriste autobuske trake u gradovima, a ponekad čak se i struja za punjenje baterija sponzoriše.

Međutim, električna vozila postepeno postaju problem jer se važni prihodi za državu gube zbog velikih koristi.

Na primjer, norveški putevi gotovo se u cjelosti finansiraju naplatom putarina, koje se i dalje smanjuju kako se povećava broj električnih vozila. Država će, prema heise.de, na taj način ostati u roku od godinu dana bez prihoda u iznosu od tri milijarde norveških kruna, što je ekvivalent od gotovo 300 miliona eura. Za druge zemlje to nije puno, ali Norveška ima samo 5,3 miliona stanovnika, što je puno novca.

Postoje i neke kritike jer atraktivni program podrške u Norveškoj usmjerava stanovnike prema privatnom prevozu umjesto da promoviše ekološki prihvatljiv javni prijevoz ili biciklizam u gradovima.

Šta slijedi?

Norveška je postavila svoj cilj da od 2025. sa električnim automobilima postane CO2 neutralna u saobraćaju. No, kako država ne bi previše opterećivala taj razvoj, zemlja mora donekle smanjiti svoju velikodušnost u pogledu e-mobilnosti, piše Indikator.ba.

Iako se štednja na PDV-u ne bi trebala poljuljati, već se razmišlja o ukidanju pogodnosti na putevima, kao i troškoviima za parkirališta i trajekte.

Comments are closed.