Akvizicije podigle dobit mađarske banke OTP u drugom kvartalu

Podijeli

Mađarska banka OTP objavila je u petak da je u drugom kvartalu ostvarila znatno veću dobit i prihode, zahvaljujući akvizicijama u Bugarskoj i Albaniji a izdvajaju i bolji rezultat podružnice u Hrvatskoj.

U razdoblju od aprila do juna, OTP-ova konsolidovana dobit nakon poreza porasla je 18 odsto na 105,4 milijarde forinti (324,2 miliona eura).

U tom međuvremenu su završili i akviziciju Societe Genegale Montenegro banke u Crnoj Gori.

Kada se isključe otpisi u Rumuniji i ostale jednokratne stavke, dobit je veća 23 odsto na 112,3 milijarde forinti, što je najbolji tromjesečni rezultat u istoriji banke.

Dobit prije poreza porasla je 24 odsto na 126,1 milijardu forinti.

Ukupni prihodi skočili su 18 odsto na 259,2 milijarde forinti a neto prihodi od kamata 17 odsto na 170,7 milijardi forinti.

Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 18 odsto, na 66,8 milijardi forinti.

Ukupni troškovi rizika više su nego udvostručeni, na 4,4 milijarde forinti.

Stopa adekvatnosti kapitala (CET 1) iznosila je na kraju juna 15,9 odsto i veća je za 0,3 postotna boda nego u istom periodu prošle godine.

U OTP-u ističu pozitivan doprinos inostranih podružnica, uključujući akvizicije u Albaniji i Bugarskoj, zaključene u januaru odnosno martu ove godine.

Izdvajaju i osjetno bolji rezultat hrvatske podružnice, OTP banke Hrvatska, čija je dobit nakon poreza gotovo udvostručena u drugom tromjesečju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 8,65 milijardi forinti.

Ukupni udio inostranih podružnica OTP-a u dobiti grupe porastao u drugom kvartalu na 42 odsto, s 33 odsto u istom prošlogodišnjem periodu, pokazuje poslovni izvještaj OTP grupe.

Čitajte i:

Rang lista banaka po vrijednosti aktive: Mađari kontrolišu 1,3 milijarde eura u bankarskom sistemu