Android dobio konkurenciju: Huawei predstavio svoj operativni sistem

Podijeli

Kineski telekomunikacijski gigant Huawei, kojem zbog američkih sankcija prijeti gubitak pristupa operativnom sistemu Androidu, u petak je predstavio svoj operativni sistem kojim bi mogao opremiti svoje mobitele i “svijetu donijeti više sklada”.

Sistem nazvan HarmonyOS predstavio je izvršni direktor kompanije Richard Yu na razvojnoj konferenciji kompanije u Dongguanu na jugu Kine.

“Želimo svijetu donijeti više harmonije”, kazao je Yu, tri mjeseca pošto je Huawei završio na američkoj crnoj listi zbog navodnog špijuniranja, prenosi Poslovni dnevnik.

Huawei je drugi svjetski proizvođač pametnih telefona, a u maju se našao usred trgovinskog rata Washingtona i Pekinga i borbe za tehnološku nadmoć.

Trampova administracija optužuje Huawei, svjetskog lidera u 5G tehnologiji, da u svoje mobilne uređaje ugrađuje opcije koje kineskim vlastima omogućuju špijuniranje, što kompanija negira.

Američkim kompanijama zbog toga teoretski više nije dopušteno prodavati tehnološke proizvode Huaweiju, što uključuje i Googleov operativni sistem Android koji oprema golemu većinu mobitela u svijetu.

Yu je uvjeren da Huawei, bude li potrebe, može i bez Androida.

“Ako ga ne budemo mogli više koristiti, moći ćemo sve naše aplikacije pokretati sistemom HarmonyOS”, kazao je.

Razvoj operativnog sistema koji će opskrbljivati svijet mobilne tehnologije teška je i složena zadaća. Uz Googleov Android jedini donekle popularan operativni sistem je Appleov iOS, isključivo dostupan na iPhoneu.

Microsoft je 2010. pokušao lansirati mobilnu verziju svojih Windowsa 10, ali mu nije uspjelo.

Huawei na razvoju svog operativnog sistema radi od 2012. godine. No bez pristupa Androidu, popularnim uslugama Googlea i naročito Google Playu, kompanija bi mogla imati velike probleme da korisnike izvan Kine uvjeri u to da trebaju izabrati upravo njene mobitele.

Yu je u petak kazao da će HarmonyOS do kraja godine biti instaliran na pametne ekrane, pametne satove i slične uređaje u Kini. Idući korak bi trebalo biti širenje diljem svijeta.

Sistem bi trebao biti otvoren svima jer “Huawei želi izgraditi globalni operativni sistem koji neće služiti samo Huaweiju”, kazao je Yu.