Crnogorski Telekom

Američki ogranak pogurao poslovne rezultate Deutsche Telekoma

Podijeli

Deutsche Telekom objavio je u četvrtak saopštenje o većoj dobiti i prihodima u drugom kvartalu zahvaljujući dobrim rezultatima američkog ogranka.

U periodu od aprila do juna, neto dobit grupe kojoj pripada i Crnogorski Telekom, skočila je 91 odsto, na 944 miliona eura. U istom periodu prošle godine rezultat su pritisnuli troškovi nagodbe u sporu oko naplate putarine u Njemačkoj, podsjećaju agencije.

Kada se isključe jednokratni faktori, dobit je uvećana 7,4 odsto na 1,33 milijarde eura. Neto prihodi porasli su 7,1 odsto, na 19,66 milijardi eura.

Isti postotni rast kompanija je zabilježila i u stavci prilagođene dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije nakon zakupa (EBITDA AL), koja je porasla na 6,28 milijardi eura.

Na matičnom njemačkom tržištu, prihodi DT-a porasli su 1,2 odsto na 5,4 milijarde eura. Prilagođena EBITDA AL uvećana je 2,4 posto i iznosila je 2,2 milijarde eura.

DT-ov američki ogranak T-Mobile US povećao je prihode u drugom kvartalu za 5,1 odsto, na 11 milijardi dolara. Prilagođena EBITDA AL porasla je 6 odsto, na 3,2 milijarde dolara. U tom periodu kompanija u SAD-u je neto povećala broj klijenata za 1,8 miliona, na ukupno 83,1 milion.

U prvoj polovini godine DT je značajno povećao ulaganja u širenje i modernizaciju mreža i to za 14,9 odsto na sedam milijardi eura. Iznos ne uključuje troškove kupovine frekvencija za mobilnu telefoniju.

“I dalje smo pouzdani. I u prvoj polovini 2019. godine ostvarili smo dobre poslovne rezultate na svim područjima, što nam omogućuje ispunjenje obećanih ciljeva”, ističe u saopštenju izvršni direktor Tim Hoettges.

Ranije su najavili da u cijeloj 2019. godini očekuju prilagođenu dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije i nakon najamnina (EBITDA AL) od oko 23,9 milijardi eura. Prošlu godinu zaključili su s EBITDA od 23,2 milijarde eura.

Kada se isključi američki ogranak, godišnja prilagođena EBITDA AL trebalo bi da iznosi oko 13,4 milijarde eura.

Godišnji prihodi trebalo bi neznatno da porastu u odnosu na prošlogodišnje 76,4 milijarde eura, procjenjuju u DT-u, prenosi Hina.