Džef Bezos, Jeff Bezos

Najbogatiji čovjek na svijetu donirao 100 miliona dolara za porodice bez doma

Podijeli

Osnivač i izvršni direktor Amazona, ujedno i najogatiji i čovjek na svijetu, Džef Bezos donirao je 100 miliona dolara za 24 organizacije koje se bore protiv porodičnog beskućništva.

Ovaj preduzetnik je 2018. osnovao Fond Bezos Day One, koji uključuje projekt Day 1 Families Fund. Svake godine fond daje donacije za 24 neprofitne organizacije koje pomažu porodicama bez doma.

Proces izbora za podnosioce zahtjeva za ove donacije prilično je neuobičajen za funkcionisanje ove vrste fondacija. Prema Voxu, savjetodavni odbor Fonda Bezos Day One, koji se sastoji od osam stručnjaka za beskućništvo, pravi kraći popist mogućih kandidata, kojima nudi da učestvuju u programu donacija.

Ove godine 15 izabranih neprofitnih organizacija dobilo je grantove u iznosu od 5 miliona dolara, a ostalih devet su dobili 2,5 miliona.

Za razliku od drugih dobrotvornih filantropa, izvršni direktor Amazona ne zahtijeva od organizacija da podnose česte i detaljne izvještaje kako troše dobijeni novac. Jedini zahtjev koji Bezos navodno postavlja je godišnji izvještaj.

Bogataši dijele svoj imetak

Jedna od najznačajnijih dobrotvornih inicijativa najbogatijih ljudi na svijetu je “Giving Pledge”, koji su utemeljili Bil i Melinda Gejts 2010. godine. “Zakletva” koju su potpisali, između ostalih, Mark Zakerberg, Voren Bafett, Ilon Mask i drugi, poziva milijardere da većinu svog bogatstva daju dobrotvornim organizacijama.

Bezos, međutim, nikada nije potpisao ovaj zavjet, za razliku od njegove doskorašnje supruge Mekenzi.

Od 2018. Godine, Bezos je, prema procjenama, donirao prijavljenih 1,3 odsto svog bogatstva procijenjenog na skoro 112 milijardi dolara (Forbes).

Investitor.me