Tesla nudi solarne panele na iznajmljivanje za 50 USD mjesečno: “To to je kao da imate štampariju novca na vlastitom krovu”

Podijeli

Kompanija Tesla ponovo pokreće svoj posao solarne energije, novim programom za najam solarnih ploča, objavio je u izvršni direktor Ilon Mask na Twitteru .

Najam će na početku biti dostupan u Kaliforniji, Arizoni, Konektikatu, Masačusetsu, Nju Džersiju i Novom Meksiku. Program će naredne godine biti proširen na Evropu.

Cijene najma počeće od 50 dolara mjesečno, a kupci će u Kaliforniji plaćati 65 dolara.

“S novim, nižim cijenama, to je kao da imate štampariju novca na vlastitom krovu, posebno ako živite u državi sa visokim cijenama energije”, naveo je Mask, dodajući procjenu da bi potrošači tako mogli da uštede oko 500 dolara godišnje na računima za struju.

Naveo je da je iznajmljivanje solarnih panela ekonomičnije, iako kupovina zvuči kao bolje rješenje.

Mask je naveo da ugovor o najmu može biti otkazan kad god, bez nadoknade, osim troška za uklanjanje panela sa objekta.

Ako vlasnik kuće želi da se uklone solarni paneli, to će koštati 1.500 dolara – što je iznos 30-mjesečnog najma solarne ploče s ugovorom od 50 dolara. Na Teslinoj web stranicici se navodi da se radi o samom trošku uklanjanja te da kompaniji to ne donosi profit.

Tesla je kupio solarno-energetsku kompaniju SolarCity 2016. godine, ali se od tada njen tržišni udio znatno smanjio, ustupajući prostor konkurentima poput SunRun-a . Snaga Teslinih solarnih instalacija opada, nakon rekodnog drugog tromjesječja u ovoj godini, kada je zabilježeno 29 megavata.

Prošle godine SolarCity je pogođen i tužbom troje bivših zaposlenih koji su tvrdili da su njihove kolege lažirale račune prodaje kako bi napunili svoje bonuse, zajedno s vrijednošću kompanije u cjelini. Tužba takođe pominje diskriminaciju, uznemiravanje i neprimjerene zarade. Predstavnik Tesle rekao je Business Insideru da je kompanija, kada je podnesena tužba, interno istraživao sve te navode i utvrdio da nijesu istiniti. Tužba je tada prešla u privatnu parnicu.

Investitor.me