Ilon Mask, Elon Musk

Mask se predomislio: Tesla prekida prihvatanje bitcoina kao sredstva za kupovinu automobila

Podijeli

Samo tri mjeseca nakon što je Tesla saopštio da će početi da prihvata kriptovalutu bitcoin kao sredstvo plaćanja, proizvođač električnih automobila naglo je promijenio smjer.

U poruci objavljenoj na Twitteru u srijedu, Ilon Mask, izvršni direktor Tesle, rekao je da je kompanija obustavila prihvatanje bitcoina zbog zabrinutosti zbog energije koju računari troše prilikom rudarenja ove virtuelne valute.

“Kriptovaluta je dobra ideja na mnogim nivoima i vjerujemo da ima perspektivnu budućnost, ali to ne može smije previše koštati životnu sredinu”, napisao je Mask.

“Zabrinuti smo zbog sve veće upotrebe fosilnih goriva prilikom rudarenja bitcoina i njegovih transakcija, posebno uglja, koji ima najgore emisije štetnih gasova od svih goriva”, dodao je.

Ranije ove godine, Tesla je objavio da je u bitcoin uložio 1,5 milijardi dolara, a Mask je često govorio da je plan kompanije da u potpunosti prihvati kriptovalutu.

Tesla je kasnije prodao oko 300 miliona dolara svog bitcoin fonda, prihoda koji je u prvom tromjesečju dopunio njegovu dobit.