Vlasnik Nikšićkog piva planira da do 2025. uvede 100 odsto recikliranu ambalažu

Podijeli

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača piva, kanadski Molson Coors, pokrenuo je niz novih globalnih ciljeva za pakovanje kako bi smanjio količinu plastike u ambalaži s ciljem da se do 2025. godine 100 odsto ambalaže može ponovno upotrijebiti, reciklirati, kompostirati ili biorazgraditi.

Kompanija koja je vlasnik nikšiće pivare “Trebjesa” takođe jača svoje ciljeve s namjerom smanjenja emisije ambalaže, korišćenja više recikliranih materijala u plastičnoj ambalaži i poboljšanja rješenja za recikliranje na ključnim tržištima. Tim povodom kompanija je usvojila nove obaveze za ambalažu pod nazivom “Naš pivski trag za 2019.”, kao dio godišnjeg izvještaja o održivosti.

“Kao globalna pivara s jakim porodičnim naslijeđem, našu odgovornost u smislu proizvodnje održivije budućnosti uvijek smo shvatali ozbiljno. Plastični otpad predstavlja jasan ekološki izazov, a kao kompanija koja se bavi pakovanim proizvodima za široku potrošnju, imamo važnu ulogu u rješavanju globalne krize plastičnog otpada”, izjavio je Mark Hunter, izvršni direktor kompanije Molson Coors.

Izvještaj, kako prenosi Jutarnji, navodi i pojedinosti o rezultatima firme u kontekstu održivih ciljeva programa ‘Naš pivski trag za 2025.’ te njegovih nedavno odobrenih ciljeva za smanjenje emisija baziranih na nauci, a koji su u skladu s Pariskim sporazumom o klimatskim promjenama.

Inače, Molson Coors pivara, u čijem se portfelju, osim Nikšićkog piva, nalaze i Staropramen, Miller Lite, Blue Moon, ali i brojni drugi brendovi, do sada je postigla nultu stopu otpada na odlagalištima u 17 svojih pivarskih i proizvodnih pogona, što predstavlja poboljšanje za tri lokacije tokom prošle godine.

Osim toga u proteklih 10 godina prema svojim uzgajivačima ječma uputili su više od 20 miliona dolara, a sve s ciljem boljeg upravljanja rizicima vezanim za klimu.