27-godišnjakinja dala otkaz i izgradila carstvo od milijardu dolara

Podijeli

Zilingo, singapurska modna platforma koji okuplja preko hiljadu trgovaca odjećom iz jugoistočne Azije, približava se tržišnoj vrijednosti od milijarde dolara, a na čelu tog rastućeg azijskog online trgovca sjedi 27-godišnja djevojka Ankiti Bose.

Bloomberg piše da je Bose prije samo pet godina bila tek mlada analitičarka u investicionoj kompaniji Sequoia India. Imala je ideju za pokretanje modnog startupa, nakon napuštanja posla i pokretanja biznisa, njena priča samo ide uzlaznom putanjom. Već 2017. godine njen startup imao je 1,8 miliona dolara prihoda.

Početkom februara, fondovi rizičnog kapitala Sequoia Capital i Temasek Holdings u kompaniju su uložili 226 miliona dolara.

Žene kao osnivači startup firmi inače su u svijetu veoma rijetke. Gledajući kompanije od barem milijardu dolara vrijednosti, od 239 startupa širom svijeta, žene se nalaze na čelu njih tek 23.

“Bili smo ekipa od 20 i nešto godina i nijesmo imali ništa osim sna koji smo odlučili slijediti”, kaže Bose, prisjećajući se početaka kada se udružila sa svojim komšijom, softverskim inženjerom Dhruvom Kapoorom i preuzela rizik.

Dala je otkaz u kompaniji Sequoia India i u Zilingo uložila 30.000 dolara vlastite ušteđevine. Radila je tada i po 18 sati dnevno, kaže.

Na početku su online platformu pružali malim trgovcima odjećom, preko koje bi lakše dolazili do kupaca. No, daljim razvijanjem softvera uspjeli su direktno povezati dobavljače i tekstilne pogone od Bangladeša do Vijetnama i prihodi su “eksplodirali”.

Objava proizvoda na stranici je besplatna a Zilingo svoje prihode ostvaruje naplaćujući proviziju između 10 i 20 odsto na svaku narudžbu.

Procjene su da će tržište online šopinga jugoistočne Azije, koje je lani procijenjeno na 23 milijarde dolara, do 2025. godine premašiti i 100 milijardi dolara.