radnik, otkaz, fire, walk, šetnja

6 surovih istina o pokretanju vlastitog biznisa koje rijetko čujete

Podijeli

Peter Baskerville, vlasnik 30 različitih firmi – od specijalizovanih trgovina do fast food-ova i gostoprimstava – otkrio je nekoliko najvećih mitova o posjedovanju malih preduzeća, posebno u ranim fazama poslovanja.

Mit br.1: Posjedovanje preduzeća znači da možete raditi kada god poželite

Istina je ipak da ne posjedujete vi preduzeće, već ono posjeduje vas. Ako je pravilo preduzeća da je potrošačima dostupno 24/7, onda je na vama kao vlasnicima da to ispoštujete pa čak i kada to znači da vi morate raditi – što najčešće i jeste slučaj. Nije neuobičajeno da ljudi koji imaju svoje firme rade po 80 – 100 sati sedmično kako bi preživjeli i, na kraju, uspjeli u poslovanju.

Mit br.2: Zaradićete bogatstvo ako imate svoju firmu

Posmatrajući cijene koje poslodavci naplaćuju kupcima mnogi zaposleni smatraju kako oni zarađuju bogatstvo. No, tek kada pokrenu vlastito poslovanje vide i veliki broj troškova koje moraju podmiriti dobijenim prihodima, shvataju da su neto profitne marže toliko tanke da su gotovo nepostojeće.

Mit br.3: Imajući svoje preduzeće znači da ste sami sebi šef i ne morate odgovarati nikome

Na neki način ovo i jeste istina, sada kada ste vlasnik za svoje postupke uistinu ne odgovarate svom šefu, međutim sada odgovarate još i većem broju šefova, za početak to su kupci, nakon njih vaši zaposleni, partneri, dobavljači pa i vladine institucije (poreska uprava i slične institucije koje kontrolišu vašu djelatnost). Ovo su samo neki od vaših “šefova” kojima ćete morati da odgovarate.

Mit br. 4: Posjedovanje firme znači da možete imati za sebe definisanu platu

Ono što je važnije od vlastitih potreba i želja je opstanak preduzeća. Prema tome, ako posao to od vas traži, moraćete se odreći svog udjela kako biste osigurali da kompanija plati svoje račune i nastavi da napreduje. Vaša plata dolazi na red tek kada se podmire svi poslovni zahtjevi i morate biti spremni da će ona biti znatno manja nego ste očekivali. Sada vaš dohodak zavisi od ponekad nejasnih odlukama kupaca i ekonomskim prilikama koje su uglavnom van vaše kontrole.

Mit br. 5: Bićete u mogućnosti da “outsource”-ujete i sve delegirate

Neka pitanja poput menadžerskih finansija, zapošljavanja i određivanja cijena ne mogu biti izdvojeni ako želite voditi finansijski održivo preduzeće, a profitna marža će vas ograničiti na uključivanje svih konsultanata i pomoći koja vam je potrebna. Isto tako, dosta poslova ne možete prenijeti na zaposlene već ćete vi biti ti koji ste zaduženi za njihovo izvršavanje. Zato se nemojte iznenaditi ako neki od tih zadataka uključuju iznošenje smeća ili pak čišćenje toaleta.

Mit br. 6: Preduzeće će biti uspješno od prvog dana

Naime, vrlo mali broj preduzeća je profitabilan od prvog dana. Za većinu njih potreban je određeni period kako bi postali profitabilni, ponekada je to period od 3 mjeseca do 3 godine. Nije neuobičajeno za restorane da su i potrebne upravo 3 godine za ostvarivanje profitabilnosti, dok je za take away barove 3 mjeseca. Takođe, ako vlasnik firme nema dovoljno obrtnog kapitala za pokriće nastalih gubitaka dok posao ne ostvari profitabilnost, tada će zbog problema s likvidnošću doći do neuspjeha.

Investitor.me/Poslovni puls