Njemačka uvodi ograničenje brzine na autoputevima zbog ekoloških standarda EU

Podijeli

Evropska unija zahtijeva niže emisije gasova iz njemačkog transportnog sektora, a ograničenje brzine u mreži njemačkih autoputeva takođe je uključeno u predložene mjere.

Specijalna komisija njemačkog ministarstva transporta predložila je ograničenje brzine na cijeloj mreži njemačkih autoputeva na 130 kilometara na sat, izvještava njemački Der Spiegel.

Prema istraživanju ove komisije, bile bi ukinute olakšice za dizel goriva i uvedeno dodatno oporezivanje goriva (nakon 2023. godine), kao i subvencije za vozila koja su ekološki prihvatljiva (električni automobili, hibridi …), a što bi donijelo smanjenju emisija za oko 50 odsto.

Brzina bi bila ograničena i na seoskim putevima (80 umjesto 90 kilometara na sat), a 2025. godine 25 odsto novih automobila bilo bi električno ili hibridno povezano, a do 2030. godine taj bi se udio povećao na 50 odsto.

Subvencije za električna vozila mogla bi se povećati na osam hiljada eura.

Konačni oblik predloga mora biti upućen Ministarstvu do kraja marta, koji će zatim biti uključen u novi zakon o klimatskim promjenama, prenosi Indikator.ba.

Njemačka juri ciljeve EU u pogledu smanjenja emisije CO2 iz azotnih oksida (NOx) u transportnom sektoru. U Nemačkoj, ove emisije su stalno rasle gotovo 20 godina, a ako ih ne uspije smanjiti, zemlju čekaju visoke sankcije.