Amerikanci ušli u vlasništvo BC Partnersa, vlasnika United Grupe

Podijeli

Američki investicioni fond Blackstone odlučio je da kupi udio u konkurentskoj britanskoj firmi BC Partners, vlasniku United Grupe, prenosi londonski list Financial times.

Izvori na koje se poziva britanski list kažu da je Blackstone, koji upravlja sa većom imovinom od britanskog fonda, postigao dogovor o kupovini 10 do 15 odsto udjela BC Partners.

Predsjednik BAAM Strategic Capital Group Skot Susa kazao je da BC Partners ima tri decenije iskustva sa investiranjem u različitim oblastima širom svijeta.

“To, u kombinaciji sa snagom njihovih ljudi i resursa, zavređuje veliko povjerenje. Radujemo se što ćemo pomoći njihovom kontinuiranom rastu vrijednosti, kao i njihovoj budućoj ekspanziji u novim oblastima kao što su nekretnine i privatni krediti”, dodao je on.

Partner i predsjednik BC Partners Rejmond Svajder kazao je da je ova investicija dokaz rasta i institucionalizacije njihovog poslovanja i omogućiće im da kompaniju podignu “na sljedeći nivo za dobrobit investitora”.

“Radujemo se korišćenju Blackstoneovih vrhunskih resursa, s obzirom da namjeravamo da proširimo i ojačamo našu platformu”, dodao je Svajder.

BC Partners početkom ove godine kupio je većinski udio United Grupe od američkog investicijskog fonda KKR i upravlja u regiji jugoistočne Evrope, uključujući i kablovske opteratere SBB i Telemach, TV kanale N1, Sport klub, POP TV, Kanal A, itd… Vlasnici su i oglašavačke agencije Direct Media.

Blackstone je poznat po upravljanju investicijama kao posebnoj kategoriji u okviru svoje strateške grupe za kapital i ovakva akvizicija nije neuobičajena. Američki mediji prenose da Blackstone, osnovan 1985, upravlja imovinom vrednijom od 470 milijardi dolara. Kompanijom rukovodi jedan od osnivača Blackstonea Stiven Švarcman, inače jedan od savjetnika američkog predsjednika Donalda Trampa.

Švarcman je pozat i po filantropiji. U dobrotvorne svrhe do sada je donirao stotine miliona dolara. Prošle godine poklonio je 350 miliona dolara Tehnološkom institutu u Masačusetsu, dok je ove godine Univerzitet u Oksfordu saopštio da je donirao 150 miliona funti za osnivanje Švarcmanovog centra za humanističke nauke.

Bloomberg ga je 2014. i 2016. godine uvrstio na listu 50 najuticajnijih ljudi.