Stižu izlasci na berzu od 15 milijardi dolara

Podijeli

Iako je avgust na američkom dioničkom tržištu donio priličnu kolebljivost, to nije obeshrabrilo niz kompanija koje tokom septembra pripremaju početne ponude dionica (IPO).

Kako navodi Reuters, eskalacija američko-kineskog trgovinskog rata rezultirala je skokom “indeksa straha” VIX za 17,7 odsto tokom prošlog mjeseca, što je njegov drugi najviši mjesečni skok tokom ove godine.

Najgore u četiri godine

Osim toga, prošli mjesec je ujedno bio i najgori avgust za američke dionice u posljednje četiri godine.

Kolebljivost tržišta može spriječiti kompanije u pripremama za IPO jer je u takvim okolnostima investicionim bankarima teško uravnotežiti ponudu i potražnju za dionicama, prenosi Poslovni dnevnik.

Iako je avgust u pravilu usporen mjesec za IPO-e uslijed ljetnih odmora, ovog puta na američkom tržištu samo je sedam kompanija prikupilo kapital prodajom dionicama.

Međutim, ostatak godine trebalo bi da bude mnogo dinamičniji.

Prema navodima Reutersa koji se poziva na podatke firme Renaissance Capital, gotovo 70 kompanija predalo je dokumentaciju za početne ponude dionica. Od septembra do kraja godine te bi kompanije mogle prikupiti više od 15 milijardi dolara.

Među kompanijama za koje se očekuje da će do kraja godine izaći na berzu nalazi se vlasnik WeWorka, firmr The We Company, zatim platforma za dostavu hrane Postmates kao i fitness startup Peloton Interactice.

Treća najbolja godina

Predstavnici sve tri kompanije odbili su da komentarušu te špekulacije.

“Sa sigurnošću mogu reći da je ovo bio jedan od najdinamičnijih avgusta vezano za pripreme za IPO-e koje će biti nastavljene u septembru”, izjavio je Dejvid Goldšmit iz advokatske kompanije Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom.

Tokom ove godine, kompanije su na američkim berzama prikupile 36,5 milijardi dolara kroz IPO-e, što je nešto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

No, ova godine je treća najdinamičnija po tom pitanju od finansijske krize 2008. godine, pokazuju podaci Refinitiva.

Iako su cijene dionica medijski najpopraćenijih IPO-a Ubera i Lyfta kasnije pale, većina ostalih kompanija za sada je dobro prošla.