Crnogorski Telekom

Deutsche Telekom uveo 5G mrežu u pet velikih njemačkih gradova

Podijeli

Njemački Deutsche Telekom (DT) u četvrtak je uveo najnoviju generaciju mobilne mreže poznate kao 5G i to u pet velikih njemačkih gradova. Time je postao drugi provajder usluga na tom području u Njemačkoj, iza Vodafonea. Mreža 5G dostupna je u Berlinu, Minhenu, Kelnu, Bonu i Darmštatu, precizirali su iz DT-a, u okviru čije grupe posluje i Crnogorski Telekom.

DT za sada na području Njemačke ima samo 129 antena za 5G mreže, od ukupno 30.000 antena u svom vlasništvu, ali je plan da do kraja taj broj podignu na 300. Usluge u mrežama nove generacije biće dostupne i u Lajpcigu i Hamburgu.

Vodafone je u julu prvi u Njemačkoj uspostavio superbrzu mobilnu mrežu i trenutno ima više od 150 antena za tu mrežu na 52 lokacije.

Da bi im pristupili, privatni korisnici moraju imati nove, kompatibilne pametne telefone koje u ponudi već imaju kineski Huawei i južnokorejski Samsung, piše agencija dpa.

Većini privatnih potrošača nova, superbrza tehnologija nije nužna ali će od nje koristi imati industrija i poslovni sektor, dodaje agencija.