Iz istorijskog jezgra Dubrovnika uklonjena 23 bankomata

Podijeli

U protekle dvije sedmice, kada su na osnovu gradske odluke o ograničavanju postavljanja bankomata u istorijskom jezgru na snagu stupila prva rješenja dubrovačkog komunalnog odjeljenja o njihovom uklanjanju, iz Starog grada uklonjena su 23 bankomata, od čega osam na glavnoj gradskoj ulici Stradun.

Dva bankomata su uklonjena u utorak, a iz dubrovačke uprave napominju kako su uklonjeni gotovo svi sporni uređaji.

Prethodno su, po odluci Gradskog vijeća, sprovedeni upravni postupci i istekli zakonski rokovi za prilagođavanje, nakon čega je komunalna policija počela da ispisuje visoke novčane kazne.

“Na kraju su se svi odlučili za uklanjanje nelegalno postavljenih uređaja, a uskoro na snagu stupa i još jedno, posljednje rješenje Komunalnog redarstva”, najava je iz dubrovačke gradske uprave, prenosi Poslovni dnevnik.

Ističu kako je Dubrovnik postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata kako bi zaštitio UNESCO-vu spomeničku baštinu, a sprovođenje Odluke o komunalnom redu pokazala je, smatraju oni, izvrsne rezultate.

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je krajem juna izmijenilo odluku o komunalnom redu, prema kojoj je na otvorima zgrada u povijesnom jezgru grada zabranjeno postavljanje bankomata kao i drugih uređaja (televizije, frižideri i sl.) te reklamnih ormarića.

Bankomati su morali da budu uklonjeni 30 dana nakon stupanja na snagu odluke, ukoliko vlasnik, odnosno, korisnik prostora ne dobije saglasnost ili odobrenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjeljenja u Dubrovniku.

Onima koji su odluku ignorisali ispisivane dnevne kazne

Onima koji su odluku ignorisali, od početka sedmice svakodnevno su ispisivane dnevne kazne – 10.000 kuna (oko 1.350 eura) za vlasnike prostora i 2.000 kuna (oko 270 eura) za odgovornu osobu u preduzeću.

Prema smjernicama, između ostalog, bankomati i tehnika njihove ugradnje ne smiju oštetiti kulturno dobro, a mjesto i način ugradnje ne smiju naštetiti arhitektonskim, stilskim i funkcionalnim obilježjima zgrade.

Ne dopušta se postavljanje više bankomata u jednom građevnom otvoru kao ni na istorijskim fasadama, a ne dozvoljava se ni postavljanje samostojećih bankomata na javnim prostorima.

Traži se i vizuelna neutralnost, odnosno samo operativni dio bankomata (ekran i tastatura) smije biti vidljiv, što znači da se moraju ukloniti svi svijetleći i reklamni dijelovi.