Amazon prikočio s prodavnicama bez kasa: Umjesto planiranih 56 otvoreno svega 16

Podijeli

Amazon je jako posustao u temu otvaranja svojih robotizovanih, fizičkih prodavnica Amazon Go-a, a jasnog odgovora zašto za sada nema. Umjesto planiranih 56 fizičkih prodavnica bez blagajni u ovoj godini, do sada ih je otvorio tek 16. Dodatno, najavio ih je još dvije.

Daleko je to od ambicioznih planova, koji su u ovoj godini bili tri puta veći, a za iduću godinu najveći trgovac na svijetu planirao je da u SAD ima ukupno čak 156 Amazon Go trgovina. Osim toga, očekivao je da će Amazon Go s 28 miliona dolara prometa u 2018. godini, do kraja iduće godine već generisati promet od 639 miliona. Riječ je o planovima navedenim u internim dokumentima Amazona do kojih je došao portal The Information, prenosi Poslovni dnevnik.

Još je veće to posustajanje kada se uporedi s planovima koje je krajem prošle godine bio iznio Bloomberg, a prema čijim je izvorima Amazon do kraja 2021. godine trebalo da otvori čak 3.000 Amazon Go trgovina. Navodno, se pripremao na vrlo brzu ekspanziju u sklopu koje je u 2018. trebao imati 10 prodavnica, ove godine njih pedesetak da bi u naredne dvije godine njihov broj povećao na 3.000.

Nekoliko je nagađanja zašto internet trgovac sporo korača u fizički svijet. S jedne strane, pretpostavlja se da mu nije lako pronaći adekvatne lokacije. Problem je to s kojim se suočavaju i klasični trgovci. Amazon za svoje trgovine traži prostore ne samo s velikom frekvencijom ljudi, već i s vrlo visokim plafonom, kako bi imao prostor za silne kamere i senzore te prostore koji su u blizini njegovih skladišta.

S druge strane, nagađa se da trgovac i dalje ispituje formate svojih fizičkih prodavnica. Trebaju li one biti manje, veće ili drugačije konfigurisane i snabdjevene. Navodno razmatra mogućnost da umjesto manjih otvara veće formate trgovina.

Konačno, pretpostavlja se da bi razlog mogao biti i trošak. Naime, u dokumentima do kojih je došao The Information, stoji da je u Amazon Go trgovac lani investirao 224 miliona dolara, a do kraja iduće godine ulaganja bi se trebalo popeti na 474 miliona dolara.

Zbog svega toga nagađa se da je internet trgovac potencijalno izmijenio strategiju za Amazon Go trgovine koje su u SAD izazvale vrlo oštre reakcije kod konkurencije.