Mercator Ljubljana

Slovenija: Nećemo kupiti Mercator, ali želimo da zaštitimo slovenačke dobavljače

Podijeli

Slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek izjavio je u srijedu da vlada te zemlje nema planove o ponovnoj kupovini trgovačkog lanca Mercator, ali je zainteresovana da u njemu budu zaštićeni slovenački dobavljači nakon što se Mercator uključi u Fortenova grupu.

“Nećemo se supotstavljati prenosu Mercatora na Fortenovu, ali smo se kao država dužni pobrinuti za ravnopravan položaj Mercatorovih slovenačkih dobavljača u novom sistemu”, kazao je Počivalšek u razgovoru s novinarima prilikom posjete sajmu obrtništva u Celju, dodavši da ruska Sberbanka ne namjerava da ostane dugoročni vlasnik Fortenove.

Počivalšek je, kako prenosi zagrebački Poslovni dnevnik, ovih dana učestvovato u delegaciji koju je predvodio premijer Marjan Šarec, u razgovorima s ruskim premijerom Medvedevom u Moskvi, a jedna od tema bila je i budućnost Mercatora, s obzirom na veliku važnost Mercatora za slovenačku ekonomiju, zaposlenost i prehrambenu industriju.

U pratnji delagacije bio je i nekadašnji direktor Mercatora, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, pa su se u medijima pojavile špekulacije da bi on mogao ponovo postati direktor trgovačkog lanca ako Slovenija otkupi dionice Mercatora u vlasništvu ruskih banaka.

U razgovoru s novinarima Počivalšek je kazao da Sberbank neće ostati dugoročni vlasnik Fortenove i Mercatora, te najavio da će krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca u Ljubljani biti održan sastanak između predstavnika Sberbanke, Fortenove i Agrokora sa slovenačkim dobavljačima.

“Nećemo kupiti Mercator, ali ćemo podržati svaki napor poslovnog svijeta da se osigura njegov put daljnjeg razvoja”, kazao je Počivalšek.

Pojasnio je da za prenos Mercatora na Fortenova grupu odobrenje moraju dati i Mercatorovi povjerioci, među kojima je i više slovenačkih banaka, te da za prenos moraju biti ispunjeni “određeni uslovi”.

Mediji navode kako je slovenačka vlada zainteresovana da u Mercatoru i dalje ima svog posebnog povjerenika, kakvog je osigurala na osnovu “lexa Mercator” nakon posrtanja i nelikvidnosti bivšeg Agrokora, a čija je zadaća bila da kontrolira eventualne novčane odljeve iz Mercatora na štetu matične kompanije u Sloveniji.

Mercator ima svoju kompaniju i u Crnoj Gori, koja je trenutno u fazi prenosa na grupu Fortenova, a o čemu odlučuje Agencija za zaštitu konkurencije. Detaljnije o tome čitajte u posebnoj priči:

Mercator CG uskoro pod okriljem grupe Fortenova