Mercator CG uskoro pod okriljem grupe Fortenova

Podijeli

Kompanija Mercator CG, koja upravlja jednim od najvećih maloprodajnih lanaca u Crnoj Gori, IDEA-om, postaće dio zagrebačke grupe Fortenova, koja je preuzela zdravi dio Agrokora, saznaje portal Investitor.

Jedan od formalnih uslova za prenos vlasništva je odobrenje crnogorske Agencije za zaštitu konkurencije, iz koje je portalu Investitor potvrđeno da je pokrenut postupak koncentracije.

“Agenciji za zaštitu konkurencije podnijet je zahtjev za izdavanje odobrenja za sprovođenje koncentracije, čije je povezano društvo na teritoriji Crne Gore – Mercator CG. Postupanje po zahtjevu je u toku”, naveli su iz Agencije, ali nijesu potvrdili da je riječ o prenosu na Fortenova grupu.

Prenos crnogorskog Mercatora na novu krovnu kompaniju dio je regionalnog plana, a do kraja novembra će se isto desiti i sa Mercatorovom kompanijom u Bosni i Hercegovini. Sjedište Mercator grupe je u Ljubljani dok je sjedište krovnog vlasnika, Fortenove, u Zagrebu. Prenos Mercatora u ruke Fortenove dogovoren je sa Vladom Slovenije.

Plan konsolidacije

Inače, cilj Fortenove je da ove godine smanje omjer Mercatorovog duga i dobiti prije kamata, poreza, otpisa i amortizacije (EBITDA), kazao je nedavno predsjednik Uprave Fortenove grupe, Maksim Poletajev, u razgovoru za Večernji list.

Šef Fortenove je podsjetio da je Grupa Mercator prošle godine uspješno završila program prodaje viška nekretnina i smanjenja duga, što je dovelo do smanjenja omjera duga prema EBITDA sa 9,4 u 2017. godini na 7,2 prošle godine.

Lanci marketa Konzum i Mercator su, prema njegovim riječima, prošle godine povećali profitabilnost, ne samo u odnosu na 2017. godinu, koja nije bila reprezentativna, već i u odnosu na 2016. godinu.

“Profitabilnost Mercatora se udvostručila, dok je profitabilnost Konzuma porasla 4,5 puta, uprkos smanjenju prihoda za više od 10 odsto”, naveo je on.

Nije objasnio da li će ruska Sberbank, koja je najveći vlasnik grupacije Fortenove, prodati svoj udio 2020. godine, kako se nagađa.

Prema njegovim riječima, oni pokušavaju da stabilizuju Fortenovu, uspostave transparentan sistem upravljanja i optimizuju poslovanje svih kompanija u grupi kako bi se postigla najbolja cijena i uslovi prodaje.