Irska i Apple udruženo protiv Evropske komisije: Da li će proizvođač iPhone-a morati da plati 14,3 milijarde dolara poreza

Podijeli

Apple i irska vlada uputiće se ove sedmice žalbu na odluku Evropske komisije da je tehnološki gigant sa sjedištem u Kupertinu uštedio porez od 14,3 milijarde dolara, zahvaljujući povoljnim ugovorom s Vladom Irske.

Opšti sud Europske unije u utorak će započeti raspravu o žalbama Apple-a i Irske nakon tri godine priprema. Odluka u tom slučaju mogla bi trajati mjesecima, ali vjerovatno će se žaliti najvišem evropskom sudu, Evropskom sudu pravde, koji će, prema ocjeni Forbesa, pravni postupak razvući godinama.

Šefica EU za zaštitu konkurencije Margaret Vestager otkrila je rekordnu zaradu poreza Apple-u 2016. godine, nakon što je tvrdila da je Irska omogućila Apple-u da izbjegne irski korporativni porez u iznosu od 12,5%, koji je već jedan od najnižih na svijetu, a umjesto toga plaćao stope do 0,005%.

Favorizovanje je, kako je utvrdila Vestager, učinjeno kroz dvije podružnice kompanije Apple – Apple Sales International i Apple Operations Europe – obje sa sjedištem u Irskoj. Dobit od prodaje proizvoda Apple-a u Evropi legalno je prenesena na ove podružnice, što znači da su porezi plaćeni u Irskoj po niskoj stopi, umjesto u zemlju u kojoj su kupljeni uređaji iPhone, MacBooks i iPad.

Apple, s druge strane, tvrdi da je najveći poreski obveznik na svijetu i negirao je navode o nepravdi, dok Vestager i EU tvrde da je irska favoriziranjem omogućila proizvođaču iPhonea da uštedi 14,3 milijarde dolara poreza između 2003. i 2014. godine.

Irska bi dobila 14,3 milijarde dolara ako Vestager pobijedi u ovom slučaju. Irska vlada održava dobre veze s američkom kompanijom, u znak zahvalnosti što je Apple, ali i mnoge druge tehnološke kompanije, odabralo Dablin za evropsko sjedište.

Irska vlada je saopštila da je Evropska komisija pogrešno shvatila irski zakon te da su njene poreske odluke zakonite a negirala je i tvrdnje Evropskog parlamenta da se ponaša poput poreskih rajeva.

Evropski parlament je Irsku u martu optužio za “(prikazivanje) osobina poreskog raja i olakšavanje agresivnog poreskog planiranja”, zajedno s Belgijom, Kiprom, Mađarskom, Luksemburgom, Maltom i Holandijom.

Irska ekonomija je procvjetala posljednjih decenija, privlačeći tehnološke, finansijske i farmaceutske kompanije agresivnom poreskom politikom i nižim poslovnim troškovima u odnosu na ostale evropske zemlje.

Vestager se već pokazala kao žestoki borac protiv narušavanja konkurencije a ovaj slučaj bi mogao testirati granice njenih ovlašćenja i realne moći nje kao komesarke EU.

Vestager je već jednom “uzela skalp” tehnološkim gigantima iz Amerike: Na osnovu njene odluke, Amazonu je 2017. naloženo da uplati 276 miliona dolara Luksemburgu, njegovom evropskom sjedištu, nakon što je slično presudila da je Veliko vojvodstvo sklopilo privilegovani ugovor s gigantom e-trgovine.

Investitor.me