Pohod na Kraš: Kiparska firma srpskog biznismena kupila preko 5% čuvene fabrike slatkiša

Podijeli

Dionice Kraša proteklih dana je kupovao Kappa Star Lirmited, kiparska firma u vlasništvu srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića koja je sada prešla udio od pet odsto dionica Kraša, potvrdili su iz Kraša putem Zagrebačke burze.

“Primili smo obavještenje od dioničara Kappa Star Limited, o dosezanju i prelasku praga od pet odsto glasačkih prava u Krašu”, navodi se u objavi Kraša, prema kojoj je ta kiparska firma prag od pet posto udjela u Krašu prešla u ponedjeljak, 16. septembra.

Dionica Kraša u fokusu je ulagača nakon što je Mesna industrija braća Pivac početkom prošle sedmice najavila ponudu za preuzimanje, nakon čega je znatno porastao promet tom dionicom, a uslijedio je i veliki rast njene cijene pa se u jednom trenutku početkom ove sedmice njome trgovalo i po cijeni od čak 890 kuna, što je njen najviši nivo još od 2007. godine i rast njene cijene.

Do sada neslužbene informacije današnjom su objavom Kraša i službeno potvrđene – riječ je o Nebojši Šaranoviću, jednom od najpoznatijih srpskih preduzetnika u čijem je vlasništvu grupacija u regionu najpoznatija po Jaffa keksima, prenose hrvatski mediji.

I beogradski mediji donose ovu vijest, dodajući da Šaranović za sada nema namjeru da odgovara na pitanja u vezi s Krašom, niti da daje bilo kakve izjave.

Prodaja Kraša jedna je od najaktuelnijih tema ovih dana u regionu.

Hrvatski mediji tvrdili su danima da se upravo ovaj biznismen krio iza računa banke preko koje su akcije kupljene.

Kraš je bio jedna od najmoćnijih kompanija u bivšoj SFRJ, a njihovi slatkiši bili su omiljeni u svim njenim republikama. Tako su napravili brend koji je bio simbol kvaliteta u prehrambenoj industriji.

Njihovi čuveni proizvodi su kiki bombone, čokoladice “životinjsko carstvo”, bajadere, čokolada “dorina”…