Ko je misteriozni kupac Kraševih dionica i šta sve posjeduje

Podijeli

Nebojša Šaranović je jedan od najpoznatijih srpskih preduzetnika u čijem je vlasništvu kiparska grupacija Kappa Star Limited.

U vlasništvu ima kompanije koje se bave proizvodima od papira, kao što su Umka, Papir Servis i Geomašina pa ga zovu ‘kraljem papira’.

Grupacija je na Balkanu najprepoznatljiva po Jaffa keksu, a kada je prije dvije i po godine Jaffa iz Crvenke preuzimala Banini iz Kikinde (250 radnika) Šaranović je izbjegao novinare makar im je bilo čak i najavljeno da će prisdustvovati press konferenciji, piše zagrebački Poslovni dnevnik

U žižu hrvatske ali i regionalne poslovne javnosti je dospio ove sedmice kada su mediji objavili da je upravo on tajanstveni kupac dionica Kraša koji se skriva iza računa RBA Austria banke.

Na novinarske napore da dođu do Šaranovića odgovoreno je iz predstavništva Kappa Star Limiteda u Beogradu ‘da je na službenom putu’.

Jutarnji list je javio da je Šaranović bio i jedan od najbližih saradnika biznismena Miroslava Miškovića s kojim je osnovao najveće srpsko društvo Delta Holding koje posluje na tržištima Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije, Evropske Unije, Rusije i Švajcarske. Šaranović je u Delti radio kao komercijalni direktor i bio je zadužen za prodaju igračaka.

O Kappa Star Grupi

Kappa Star grupa je holding kompanija osnovana 2000. godine na Kipru, a organizovana je kroz tri poslovne divizije:

1. vertikalno integrisanu “papirnu” diviziju u kojoj su kompanije Fabrika hartije Beograd, Papir servis FHB, Fabrika kartona Umka i Avala Ada. Grupa je na kraju 2018. godine prodala 75-postotni udio u kompanijama Avala Ada i Fabrici hartije Beograd, dok Kappa Star grupa i dalje ima 100-postotni udio u kompanijama Papir servis FHB i Fabrika kartona Umka;

2. konditorsku diviziju u kojoj su kompanije Jaffa Fabrika biskvita Crvenka i Banini;

3. nekretninsku diviziju kroz koju je akvirirano nekoliko nekretnina na ekskluzivnim lokacijama u Beogradu koje se iznajmljuju.

Finansije i zaposlenost

Godišnji prihod grupe je u 2018. godini iznosio 240 miliona eura, od čega je kao profit prije oporezivanja obračunato 29,1 milion eura.

Kappa Star grupa je finansijski stabilna i nisko zadužena, prema svim relevantnim finansijskim pokazateljima. Godišnja neto dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) je u 2018. godini iznosila 40,8 miliona eura, dok je ukupan dug grupe bio 29,6 miliona eura.

Grupa je na kraju 2018. godine zapošljavala 2.526 ljudi i kontinuirano povećava broj ljudi. U posljednje dvije godine je broj zaposlenih povećan za 481 zaposlenog.

Akvizicije, prodaje

Krajem 2002. godine Kappa Star Grupa u postupku privatizacije postala je vlasnik Jaffa Fabrike biskvita Crvenka.

U martu 2017. godine, Jaffa Fabrika biskvita Crvenka je kao jedini kupac na aukciji preuzela Fabriku Banini za 15 miliona eura. Banini je tada bio u stečaju s više od 40 miliona eura duga bankama i više od 10 miliona eura duga dobavljačima.

U 2018. godini Kappa Star Grupa prodala je globalnoj grupaciji Smurfit kappa grupi 75% udjela u kompanijama Fabrika hartije Beograd i Avala Ada za 133 miliona eura. Smurfit grupa je jedan od najvećih svjetskih proizvođača ambalažnog papira i transportnih kutija koja posluje u 33 zemlje, širom Evrope i sjeverne i južne Amerike, ima 350 proizvodnih lokacija i zapošljava oko 45.000 ljudi.

Korporativno upravljanje

Kappa Star grupa je proizvodno orijentisana grupacija.

Sve kompanije članice Kappa Star grupe su od preuzimanja/osnivanja ostvarile rast prihoda i profitabilnosti i lideri su u svojim segmentima, grupa ulaže u širenje biznisa i zapošljavanje. U posljednjih 15 godina, od 2003. do kraja 2018. godine grupa je u kompanijama kojima upravlja investirala 163,2 miliona eura u opremu, prenosi Poslovni dnevnik.

U Jaffa Fabriku biskvita Crvenka od 2003. godine investirano je 28,6 miliona eura u opremu. Poslovni prihod kompanije je od tada učetvorostručen, na 46,5 miliona eura, a EBITDA je povećana preko 3 puta, na 8,1 milion eura.

U Avala Adu je od 2003. godine investirano 32,4 miliona eura u opremu. Poslovni prihod kompanije je od tada povećan gotovo 3 puta, na 49,4 miliona eura, a EBITDA je porasla četiri puta, na 6,2 miliona eura.

U Fabriku hartije Beograd investirano je 37,5 miliona eura. Ostvarena EBITDA u 2018. iznosila je 10,7 miliona eura.

U Fabriku kartona Umka je od 2003. godine investirano 55,7 miliona eura u opremu. Poslovni prihod kompanije je od tada povećan 3 puta, na 61 milion eura, a EBITDA je porasla s 0,5 miliona na 12,1 milion eura.