AirBnB izlazi na berzu

Podijeli

Najveća svjetska platforma za iznajmljivanje i rezervisanje smještaja, Airbnb, iduće godine planira da izađe na berzu.

Kako prenosi CNN, još nije poznato hoće li kompanije s IPO-om izaći u prvoj ili drugoj polovini godine. Vijest o njihovom izlistavanju već neko vrijeme puni naslovnice stranih medija s obzirom da je prvotno kompanija na berzu trebalo da izađe ove godine.

Inače, vrijednost ovog diva iz San Francisca procijenjena je na 31 milijardu dolara, a investitori ga već sada svrstavaju u grupu takozvanih ‘jednoroga’. Riječ je o tehnološkim kompanijama koje su krenule kao mali startupovi te su s s vremenom uspjeli premašiti tržišnu vrijednost od milijardu dolara.

Nakon što je ove godine na berzu izašao veliki broj tehnoloških giganata čije su dionice trenutno daleko ispod početnPG nivoa, stručnjaci smatraju kako će biti zanimljivo vidjeti hoće li ista sudbina zahvatiti i ovog giganta.

Naime, Uber i Lyft s IPO-om su izašli početnom ove godine, a cijena njihovih dionica trenutno iznosi 33,82,odnosno 47,28 dolara. S druge pak strane, Zoom, Slack, PagerDuty, CloudFlare i Pinterest koji su također ove godine izlistani na berzu bilježe rast cijene dionica, prenosi Novac.hr.