Mercator Ljubljana

Mercator povećao prihode na preko milijardu eura

Podijeli

U prvoj polovini 2019. godine, Mercator grupa je povećala prihode u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 1,06 milijardi eura.

Mercator d. d, najznačajnija kompanija u Mercator grupi, zabilježila je rast prodaje od 4,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a iznosi 598 miliona eura za prvih šest mjeseci 2019. godine, saopšteno je iz kompanije.

Prodaja u maloprodaji porasla je za 3% na 442,5 miliona eura u razdoblju 1.-6. mjeseca 2019 godine. Grupa Mercator ostvarila je 58,4% rasta neto dobiti u prvoj polovici 2019. godine i iznosila je 2.358 miliona eura. U prvoj polovini 2019. godine Mercator grupa je EBITDA ostvarila 83 miliona eura.

“Stoga je u prvih šest mjeseci 2019. godine Grupa Mercator uspješno nastavila postizati ciljeve svoje poslovne strategije i provoditi finansijsko i poslovno restrukturiranje, istovremeno ostvarujući ključne ciljeve duga i značajno poboljšavajući ročnu strukturu finansijskih obaveza“, precizira se u saopštenju.

U odnosu na isti period prošle godine, neto finansijski dug smanjen je za više od 152,4 miliona eura.

„U roku od dvije godine, Mercator grupa je uspjela da poveća rezultat EBITDA za 72% i značajno smanji zaduženost. Jasnom strategijom, fokusom na lokalne i regionalne proizvode i dobavljače, novim inovativnim konceptom trgovina i svakodnevnim naporima svih zaposlenih da zadovolje potrebe kupaca, uspjeli smo u poslovnom i finansijskom preokretu. U budućnosti ćemo dosljedno provoditi našu strategiju, jer ona zavisi ne samo od dugoročnog razvojA Mercatora kao najvećeg slovenačkog i regionalnog trgovca, već i od razvoja cjelokupnog lanca prehrambene industrije u Sloveniji i regionu“, naglasio je Tomislav Čizmić, predsjednik Mercator Grupe.

Istovremeno s uspjehom razdvajanja, Grupa Mercator nastavlja s najvećim ulaganjima u istoriji Mercatora – izgradnjom novog logističko-distribucijskog centra u Ljubljani.

Kao dio novog investicijskog ciklusa, Mercator u Srbiji takođe planira proširilenje prodajnih kapaciteta svoje prodajne mreže.

Upravo na srbijanskom tržištu Mercator vidi mnogo mogućnosti za rast, uključujući i preuzimanja, jer će se njegova trgovačka aktivnost u Srbiji uskoro konsolidovati.

Rezultatima na nivou grupe je bitno doprinio i rast prihoda Mercatora u BiH, stoji u saopštenju.

Mercator posluje i u Crnoj Gori, kroz vlasništvo i upravljanje lancem marketa IDEA.