Ilon Mask, Elon Musk, Tesla

Tesla oduvao berzanske prognoze: Profit skočio za trećinu, Mask obećao da će električna vozila biti dostupnija

Podijeli

Kompanija Tesla je ponovno zabilježila rekordnu dobit, prevladavši probleme u lancu snabdijevanja i nadmašivši prognoze Vol Strita za prvi kvartal 2022. godine.

No, iz kompanije su upozorili da nijesu bili imuni na probleme u lancu snabdijevanja, za koje su rekli da ograničavaju “sposobnost pokretanja naših fabrika u punom kapacitetu” i što će vjerovatno trajati do kraja 2022.

CNN podsjeća da su nedavna epidemija Covida i izolacija u Kini natjerali Teslu da privremeno zatvori svoju fabriku u Šangaju ranije ovog mjeseca.

“Nedavno izbijanja Covid-19 opterećuju naš lanac snabdijevanja i fabričke operacije. Nadalje, cijene nekih sirovina višestruko su porasle u posljednjih nekoliko mjeseci. Inflatorni uticaj na našu strukturu troškova doprinio je prilagođavanju cijena naših proizvoda”, naveli su iz kompanije.

Ipak, uprkos svim nabrojanim problemima, kompanija je ostvarila prilagođeni prihod od 3,7 milijardi dolara, mnogo više od 2,6 milijardi dolara koje su prognozirali analitičari koje je Refinitiv anketirao. To je i više nego trostruko bolje od 1,1 milijarde dolara koliko je ostvareno prije godinu dana i 30% više od prethodnog rekorda od 2,9 milijardi dolara koji je registrovan u četvrtom tromjesečju prošle godine.

Prihod od 18,8 milijardi dolara takođe je lako nadmašio predviđanja, porastao je za 6% u odnosu na prodaju u četvrtom tromjesečju i 81% u odnosu na godinu prije. Potražnja za Teslinim automobilima bila je toliko jaka da je dnevna ponuda vozila koja je imala na raspolaganju kupcima pala na samo tri dana.

Izvršni direktor Ilon Mask rekao je da uprkos tome što je fabrika u Šangaju bila zatvorena na nekoliko sedmica u aprilu zbog pandemije Covida, a i nekoliko dobavljača je takođe obustavilo rad, misli da bi se fabrika mogla približiti nivou proizvodnje u prvom tromjesečju, ako ne i prekoračiti je.

“Tesla Shanghai… vraća se i to s osvetom”, rekao je Mask investitorima na konferencijskom pozivu za investitore.

“Tako da mislim da bez obzira na nova pitanja koja se pojavljuju, mislim da ćemo u ovom tromjesečju napraviti rekordnu proizvodnju sedmično iz [Tesline fabrike u] Šangaju, iako nam nedostaje nekoliko sedmica”, dodao je.

Musk se zahvalio dobavljačima za koje je rekao da su “uporno radili dan i noć kako bi osigurali da Tesla može održati fabrike u radu”. Rekao je i da bi Tesla ove godine mogao da proizvede 1,5 miliona vozila, što je nešto bolje od povećanja od 50% u odnosu na proizvodnju iz 2021.

Rekao je i kako vjeruje da bi kompanija trebalo da bude u mogućnosti da nastavi svoju stopu rasta od 50% godišnje “u doglednoj budućnosti, u osnovi nekoliko sljedećih godina”.

“Uglavnom, budućnost je vrlo uzbudljiva. Nikada nijesam bio optimističniji ili uzbuđeniji zbog Tesline budućnosti nego sada”, rekao je on.

Mssk je također branio nedavna povećanja cijena svojih automobila. Teslin najjeftiniji automobil, Model 3, sada košta 46.990 dolara, što je 34% više nego prije tri godine. Mask je rekao da Tesla mora podići cijene zbog većih troškova sirovina.

“Možda se čini da smo nerazumni u povećanju cijena naših vozila s obzirom na to da smo u ovom kvartalu imali rekordnu profitabilnost, ali lista čekanja za naša vozila je prilično duga. A za neka vozila, lista čekanja se proteže na sljedeću godinu. Dakle, naše cijene sada naručenih vozila stvarno predviđaju rast troškova dobavljača i logistike kojeg smo svjesni i vjerujemo da će se dogoditi u sljedećih 6 do 12 mjeseci”, naveo je Mask.

On je kazao da u kompaniji žele da električne automobile učine pristupačnijima.