Svjetska banka upozorava Podgoricu: Ekonomski rast usporava na 3%, javni dug skače na 78% BDP-a

Podijeli

Rast crnogorske ekonomije u ovoj godini usporiće na 3 odsto, sa 5,1 odsto prošle godine, zbog završetka velikih investicija, saopštila je Svjetska banka. Javni dug, prema istom izvoru, ove godine će dostići 78 odsto, dok se naredne godine očekuje pad na 71 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Svjetska banka je upozorila da će ekonomske aktivnosti na cijelom Zapadnom Balkanu, pa i u Crnoj Gori usporiti, uz nastavak pada investicija i izvoza u svih šest zemalja regije.

Osim usporavanja ekonomskog rasta, padaće naredne godine i javni dug koji će biti servisiran iz nedavnog zaduženja kroz emisiju euroobveznica u iznosu od 500 miliona eura.

“Visok javni dug i negativan deficit čini Crnu Goru osjetljivom na šokove, posebno kada imamo prognoze da će doći do manjeg rasta u Evropi i svijetu”, stoji u izvještaju ove institucije.

U Svjetskoj banci smatraju da bi Crna Gora morala da održava “oprezan pristup prema javnoj potrošnji, uzimajući u obzir ograničen fiskalni prostor i rastuće globalne neizvjesnosti”.

Visoka tekuća potrošnja ima za posljedicu fiskalni deficit veći od onog planiranog Fiskalnom stategijom.

„Očekuje se da se usljed fiskalne konsolidacije smanji deficit na 3,2 BDP-a u 2019“, navodi se u izvještaju.