Global Finance: CKB najbolja banka u Crnoj Gori

Podijeli

Magazin Global Finance (GF) predstavio je svoju 26. godišnju listu najboljih banaka na globalnom, regionalnom nivou i u 149 zemalja svijeta.

Za najbolju banku u Crnoj Gori, GF je proglasio Crnogorku komemercijalnu banku (CKB).

Banka Amerike, kako prenosi Bankar.rs, dobila je najviše priznanje Global Finance za najbolju globalnu banku za 2019. godinu.

Pobjednici su izabrani na osnovu performansi tokom prošle godine i drugih kriterijuma, uključujući njihovu reputaciju i izvrsnost upravljanja, kao i liderstvo u digitalnoj transformaciji.

Global Finance magazin svojim priznanjem za najbolje banke u svijetu prepoznaje banke koje čine najviše kako bi pomogle svojim klijentima da uspješno upravljaju, a pritom izvuku maksimum iz svoje imovine.

Pored najbolje banke na svijetu, počasne nagrade uključuju i najbolju globalnu korporativnu banku; najbolju globalnu potrošačku banku; najbolju banku širom svijeta za tržišta u nastajanju, granična tržišta i za derivate, kao i najbolju subkustodsku banku. Takođe obuhvata ranije najavljene nagrade za najbolju islamsku finansijsku instituciju, investicionu banku, banku za upravljanje gotovinom, pružaoca finansiranja trgovine, dobavljača finansiranja lanca snabdijevanja, provajdera za devize i privatnu banku.

Najbolja banka u Centralnoj i Istočnoj Evropi je italijanska UniCredit banka.

UniCredit je dugo bila jedna od najznačajnijih bankarskih grupa u Centralnoj i Istočnoj Evropi, sa etabliranim prisustvom u 11 zemalja. U proteklih pet godina UniCredit širi svoj tržišni udio i sada je najveći zajmodavac u regionu Centralne i Istočne Evrope. Skoro sve njene podružnice u regionu istaknuti su igrači na svojim domaćim tržištima.

Kada je u pitanju region Balkana, Global Finance magazin je za najbolju banku Bosni i Hercegovini proglasio Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina.

Za najbolju banku u Hrvatskoj proglašena je Zagrebačka banka, u Sjevernoj Makedonoji Ohridska a za najbolju banku u Srbiji proglašena je Banca Intesa Beograd.

Najbolja banka u Sloveniji je SKB Group, u Albaniji Banka Kombetare Tregtare a na Kosovu TEB Bank.