MMF drugi put u ovoj godini povećao prognoze rasta crnogorske ekonomije

Podijeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) u novom, jesenjem izvještaju, povećao je prognoze rasta crnogorske ekonomije na 3 odsto, u odnosu na 2,5 odsto koliko su iznosile u aprilu. To je dodatno poboljšanje prognoza, s obzirom da je u aprilu napravljena jedna revizija nabolje u odnosu na prethodni izvještaj, i to za 0,3 procenta.

Prognoze rasta za narednu i 2024. zadržane su na 2,5, odnosno 2,9 odsto.

Inflacija će ove godine, prema istim prognozama, iznositi 2,3 odsto dok će naredne usporiti na 1,6 odsto. Deficit tekućeg računa ove godine će iznositi 17,1 odsto, naredne će opasti na 14,9 odsto, dok će za pet godina oslabiti na ispod 10 odsto – preciznije, 9,5.

Globalno gledano, MMF predviđa da će američko-kineski trgovinski rat spustii rast svjetske ekonomije u 2019. godini na najniži nivo od finansijske krize 2008/09. godine. Perspektive bi, kako se navodi u dokumentu, mogle da se dodatno pogoršaju ako trgovinske tenzije ostanu neriješene.

MMF u oktobarskim prognozama predviđa rast globalnog bruto domaćeg proizvoda od 3,0 odsto u tekućoj godini, što je niže u odnosu na julsku projekciju rasta od 3,2 odsto.

Do 2020. godine, najavljene trgovinske tarife smanjiće globalni BDP za 0,8 odsto, a izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva je prošle nedelje istakla da je to jednako gubitku od 700 milijardi dolara, što je, kako je ukazala, otprilike odgovara vrijednosti cjelokupne privrede Švajcarske.

Globalni rast bi u 2020. godini, prema procenama Fonda, trebalo da ubrza na 3,4 odsto zbog očekivanih boljih performansi u Brazilu, Meksiku, Rusiji, Saudijskoj Arabiji i Turskoj. I ova prognoza je, međutim, za desetinu procentnog poena niža nego u julu i izložena je rizicima, uključujući pogoršanju trgovinskih tenzija, poremećajima u vezi sa brexitom i nagloj averziji prema riziku na finansijskim tržištima.

Prema procjenama MMF-a, obim globalne trgovine će, nakon rasta od 3,6 odsto u 2018. godini, porasti po stopi od tek 1,1 odsto u 2019. godini, što je za 1,4 procentna poena niže u odnosu na prognozu iz jula i za 2,3 procentna poena niže od predviđanja u aprilu.

Rast trgovine će se, kako se očekuje, oporaviti na 3,2 odsto u 2020. godini.