Kraj drame: Postignut dogovor o Brexitu

Podijeli

Dogovor o Brexitu postignut je danas u Briselu, javila je agencija Reuters.

To je potvrdio i Boris Džonson na Tviteru.

”Dobili smo novi dogovor koji vraća kontrolu – sada bi Parlament trebalo da učini brexit u subotu kako bismo mogli da pređemo na druge prioritete poput troškova života, NHS-a, nasilnog kriminala i našeg okruženja” napisao je Džonson.

Oglasio se i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, javlja Blic.

”Tamo gdje postoji volja, postoji i dogovor- imamo ga! To je pravičan i uravnotežen sporazum za EU ​​i Veliku Britaniju i to je dokaz naše posvećenosti pronalaženju rješenja”, naveo je Junker.

Glavni pregovrač EU u pregovorima o Bregzitu Mišel Barnije je izjavio: “Sada imamo fer i razumnu osnovu za uređeno povlačenje Velike Britanije iz EU i nadamo se da ćemo od 1. novembra početi da radimo na novom pratnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom”, poručio je Barnije.

Glavini pregovarač EU kaže da je sporazum sa Velikom Britanijom postignut nakon maratonskih tehničkih sastanka timova dvije strane.

“Sporazum na prvom mjestu obezbjeđuje zakonsku sigurnost u svim oblastima za građane EU koji ostaju da žive u Velikoj Britaniji kao i za građane Velike Britanije koji žive u EU”, kaže Banije.

On dodaje da je sporazum obezbijedio i sigurnost svim drugim individuama i kompanijama na koje će uticati izlazak Velike Britanije iz EU.

”Sporazum pokriva i perioda tranzicije koji će, na zahtjev Velike Britanije, trajati do kraja 2020. godine uz mogućnost produžetka uz dogovor dvije strane”, kaže Barnije.

Kada je u pitanju ključna tačka sporazuma za Veliku Britaniju koja se odnosi na Protokol o Republici Irskoj i Sjevernoj Irskoj, Barnije naglašava da se radilo na isključivajnu eventalne ”tvrde granice”, očuvanju ekonomije na cijelom irskom ostrvu kao i zaštiti integriteta jedinstvenog ekonomskog tržišta EU.

Prema postignutom sporazumu, Sjeverna Irska će ostati u carinskoj oblasti Velike Britanije, ali biće i ulazna tačka u jedinstveno EU tržište i u tom smislu primjenjivati određena EU pravila. Dvogovor dvije strane podrazumijeva i reviziju Političke deklaracije kao osnove za buduće osnose EU i Velike Britanije.

”Očekujemo nastavak i izgradnju prijateljskih, partnerskih i savezničkih veza”, izjavio je Barnije.

On je zaključio da će se u ekonomskom smislu EU i Velika Britanija povezati Sporazumom o slobodnoj trgovini, ali da neće biti stvaranja jedinstve carinske unije. “Ostvarili smo i ostvarili smo zajedno”, rekao je Barnije.

Wall Street Journal je napisao da se ipak radi o “grubom nacrtu” sporazuma o “razvodu” Velike Britanije i EU, kao i da je pred pregovaračima veliki posao detaljnijih usaglašavanja i prolaska korz parlamente.

Britanski laburisti saopštili su da nijesu zadovoljni novim sporazumom koji smatraju “čak i gorim” od onog što je postigla bivša premijerka Tereza Mej. “Nijesmo zadovoljni sa ovim sporazumom i glasaćemo protiv njega”, poručio je u Briselu Džeremi Korbin, lider Laburističke partije, najveće opozicione stranke u Britaniji, prenosi Reuters .

Peegovori oko izlaska Britanije iz EU zapeli su u samom startu budući da je riječ o veoma komlikovanom pitanju. Prethodna britanska vlada na čelu s Terezom Mej izdejstvovala je kakav-takav dogovor s Briselom, ali je pobuna uslijeda u britanskom parlamentu koji je smatrao da takav dogovor ne može biti postignut “iza njihovih leđa”.

Tereza Mej je podnijela ostavku, njena vlada je pala a na mjesto novog premijera došao je Džonson koji je napravio pravu pometnju na britanskoj političkoj sceni. Čak je i raspustio parlament, nakon čega je Vrhovni sud saopštio da je riječ o nelegalnom aktu pa su se poslanici vratili u svoje klupe.

Rok koji je on postavio za postizanje sporazuma i izlasku Britanije iz EU je 31. oktobar.