Radnici na trajektu se udružili u sindikat, lidere uprava poslala na “slobodne dane”

Podijeli

U preduzeću Pomorski saobraćaj formiran je nezavisni sindikat zaposlenih, prvi put nakon privatizacije 2004. godine.

Za predsjednika sindikata kompanije, koja upravlja trajektom Kamenari – Lepetani, izabran je Ivan Vučinović.

“Informišemo javnost da je zbog nezadovoljstva i kršenja prava zaposlenih iz radnog odnosa u Pomorskom saobraćaju formiran nezavisni sindikat, sa ciljem da se prava zaposlenih poštuju u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom”, saopštili su predstavnici novoformiranog sindikata.

Oni su, kako pišu Vijesti, u četvrtak pokušali da o svom formiranju zvanično obavijeste menadžment, ali da taj dopis nije primila ovlašćena osoba na arhivu kompanije, sa obrazloženjem da o tome mora dobiti odobrenje od generalnog direktora Dejan Bana.

Iz sindikata su kazali da su dopis o formiranju uputili na zvaničnu mejl adresu kompanije i da očekuju da će u narednom periodu biti uspostavljen socijalni dijalog između poslodavca i nezavisnog sindikata.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, menadžment Pomorskog saobraćaja u četvrtak je, iznenada i bez obrazloženja, Vučinovića sa njegovih redovnih radnih dužnosti u toj kompaniji poslao na “slobodne dane”.

Radnici se žale na uslove rada u firmi i niske plate koje im, kako tvrde, nijesu povećavane još od 2008. Sve veći broj starih radnika napušta kompaniju, a 15 zaposlenih tužilo je firmu.