market, prodavnica, supermarket, kasa

Benzinske pumpe postaju marketi: Neradna nedjelja, nekoliko dana kasnije

Podijeli

Prva neradna nedjelja je prošla. Sljedeća će već biti lakša, a građani će nakon mjesec ili dva, to već sasvim normalno prihvatiti. Ova prva donijela je, kako se uvjerio i novinar CdM-a, ogromne gužve na benzinskim pumpama, jer su građani na njima kupovali sokove, alkohol, cigarete…

Radnica na jednoj benzinskoj pumpi kazala je CdM-u da su imali višestruko više prometa nego ostalim danima, da “sitninu nabavljaju tokom cijelog dana”, a da ne pamti da se na pumpi tokom cijelog dana čeka u redovima kako bi se nešto kupilo.

Za razliku od radnji na pumpama, šoping centar Delta siti u nedjelju je bio sablasno pust.

Ali, svaka novina je takva. Iako se dugo najavljivala za prvu neradnu nedjelju građani nijesu bili baš spremni, ali, će se vremenom navići.

Sa ovim je saglasan i politički analitičar Predrag Drecun. On za CdM kaže da neradna nedjelja odlična odluka.

“Mislim da na ovoj odluci treba istrajati. Ukoliko i bude negativnih efekata, mislim da će ih trgovci amortizovati ekonomskim aktivnostima koje prethode nedjelji. Vjerovatno ćemo u bliskoj budućnosti imati pojačane aktivnosti petkom i subotom u trgovinama, tako da ne vjerujem da će trgovinski lanci na duže staze biti na gubitku”, jasan je Drecun.

Prema njegovim riječima, ovo je stvaranje nove navike, za šta je potrrebno neko vrijeme.

“Treba na ovome istrajati jer su ovo pravila koja poštuje savremeni svijet i ne možemo da se ne usklađujemo sa tim normama. Siguran sam da će negtivni efekti biti brzo neutralisani, a moguće je da budu čak i dobri za trgovine jer neće plaćati prekovremeni rad nedjeljom. Za trgovine je važno da imaju obim prodaje koji su imali ranije. Ova odluka je dobra i zbog ljudi koji su proizvodni faktor, a koji moraju da odmore. Ovo je odlična odluka”, istakao je Drecun.

Neradna nedjelja je pokrenula lavinu komentara. I dok se građani i sindikati pozivino ocjenjuju zakonsko rješenje kojim je ovo pitanje regulisano, Unija poslodavaca je pokrenula ovo pitanje pred Ustavnim sudom.

“U predmetu ocjene ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini u toku je prethodni postupak u kojem se ispituju procesne pretpostavke neophodne za vođenje postupaka i pribavljaju potrebna mišljenja i dokumentacija”, saopšteno je nedavno CdM-u iz Ustavnog suda.

Unija poslodavca očekuje da neradna nedjelja bude ukinuta. Unija poslodavaca traži da se pusti svaki privrednik u Crnoj Gori da ocijeni je li u njegovom interesu da radi nedjeljom.

Muke u Hrvatskoj

Hrvatska se godinama muči s ovim pitanjem. Odluka o neradnoj nedjelji je dva puta poništena.

Najglasniji zagovornik zabrane radne nedjelje jeste hrvatsko konzervativno udruženje “U ime porodice”. Osim katoličke crkve i udruženja bliskih njoj, za zabranu radne nedjelje zalažu se i neki sindikati. Oni kao argumente navode to da su radnici u prodavnicama malo plaćeni i često izrabljivani, da nedjelja često nije dodatno plaćena, kao i da odrade više nedjelja nego njihove kolege u EU.

Nema neradne nedjelje u Srbiji

Trgovine u Srbiji rade nedjeljom U trgovini u Srbiji ima oko 200.000 zaposlenih, 70 odsto su žene. U tom sektoru plate su niže i do 30 odsto od državnog prosjeka. U Srbiji je Samostalni sindikat trgovine 2016. godine podnio inicijativu tražeći da nedielje i državni praznici budu proglašeni neradnim danima za trgovce, kao i da se zaposlenima plate više dnevnice ako bi ovim danima ipak išli na posao.

Kako je u EU

U Evropskoj uniji ne postoji jedinstven stav o nedjelji kao neradnom danu, ali je direktivom o radnom vremenu propisano da radnici moraju imati dan za odmor.

Njemačka: U Ustavu nedjelja i državni praznici označeni su kao “dani za odmor”, ali postoje i izuzeci, pa u nekim gradovima radnje rade nekoliko nedjelja godišnje.

Norveška: U januaru 2018. godine skupština je izglasala da zabrana rada nedjeljom ostaje na snazi.

Mađarska: Ova država je 2015. godine zabranila da radnje rade nedjeljom, ali je nakon samo godinu dana tu odluku i ukinula.

Slovenija: 2003. godine je održan referendum na kom je 58 odsto glasača podržalo prijedlog da se rad trgovina nedjeljom ograniči na deset radnih nedjelja godišnje. Ustavni sud je kasnije odbacio rezultate referenduma, ali je rad nedjeljom ograničen kolektivnim ugovorima

Francuska: Ova zemlja je 2015. godine usvojila zakon koji je gradonačelnicima dao mogućnost da izaberu 12 nedjelja godišnje koje će biti radne za trgovce. Ipak, izuzetak su radnje u oblastima sa velikim brojem turista koje rade svakog vikenda.

Comments are closed.