Oni će i dalje raditi svakodnevno: 8 izuzetaka od neradne nedjelje

Podijeli

U cilju zaštite javnog interesa, Ministastbo ekonomije je predložilo prodajne objekte i druga prodajna mjesta kojima će biti dozvoljen rad tokom nedjelje i državnih praznika.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, izuzeci se konkretno odnose na:

– Apoteke,

– Specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača , cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja uli pogrebne opreme,

– Benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica,

– Pijace,

– Štandove – tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice,

– Prodavnice, kioske i automate smještene unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka,

– Štandove i kioske u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela,

– Skladišta za trgovinu na veliko.

Vlada Crne Gore ja na sjednici 7. marta utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je utvrđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, izuzev u prodajnim objektima ili u drugim prodajnim mjestima u kojima se vrši trgovina robe koja je neophodna radi obezbjeđenja životnih potreba građana.

Vrste prodajnih objekata i prodajnih mjesta trebalo je bliže utvrditi propisom koji donosi Vlada.

U cilju jasnog definisanja izuzetaka predlagač Zakona je amandmanski djelovao na način da se oni utvrde u samom zakonu, a na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet razmatrani su i podržani amandmani predlagača koji se odnose na predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

“Priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine koji broji preko 36 hiljada zaposlenih, ne zahtijeva rad nedeljom i u dane državnih i drugih praznika, te na ovaj način ne dovodimo poslodavce u neravnopravan položaj a podstičemo društveno odgovorno poslovanje”, navodi se u saopštenju.

Pokretači ove ideje su, kako podsjećaju, i u pitanju je samo još jedan od načina “da se unaprijedi položaj radnika u sektoru trgovine i značajnije utiče na kvalitet života pojedinca, porodice i društva”.

“Sve nadležne službe pratiće poštovanje Zakona, a oni koji se o njega ogluše biće sankcionisani”, zaključuje se u saopštenju.