Banke počele primjenu nove kamatne stope, euribor za sada po starom

Podijeli

Evropske banke počele su da primjenjuju novu prekonoćnu kamatnu stopu €STR (Euro Short-Term Rate), umjesto dosadašnje EONIA, dok će se euribor, čija je reforma u toku, zasad isto izračunavati.

Riječ je, kako javlja Danas, o kamatnoj stopi koja ukazuje na to koliko neka evropska banka mora da plati ukoliko se zadužuje prekonoćno kod različitih finansijskih ugovornih strana, a da pritom ne mora da ponudi kolateral, odnosno obezbjeđenje.

I banke u Crnoj Gori koriste euribor kao referentnu kamatnu stopu, kao osnovicu u strukturi nominalne kamatne stope, pri obračunu kamata na kredite indeksirane u eurima. Najčešće su u ponudi tromjesečni i šestomjesečni euribor, čija se vrijednost obračunava na dnevnom nivou.

Nijesu svi finansijski proizvodi vezani za euribor ili libor, već ima i onih sa fiksnom kamatnom stopom koje ova reforma neće pogoditi.

Prekonoćna stopa EONIA neće nestati, ali će biti direktno vezana za novu stopu €STR, što praktično znači da će biti omogućen kontinuitet u korišćenju kamatne stope u postojećim ugovorima.