Direktor Montenegro Airinesa o problemima kompanije: Nikada nije bilo teže baviti se ovim poslom

Podijeli

Nacionalni avio-prevoznik, Montenegro Airlines (MA) prevezao je za deset mjeseci 593,94 hiljade putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je tri odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz kompanije.

„Rast broja putnika je recipročan rastu obima saobraćaja u odnosu na prošlu godinu, koji takođe iznosi oko tri odsto, dok je prosječna popunjenost putničke kabine veća u odnosu na uporedni period. To znači da su operativni resursi pažljivo i odgovorno planirani i utrošeni“, navodi se u kompanijskom saopštenju.

MA je, kako su naveli, tokom oktobra prevezao 52.980 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je skoro osam odsto više u odnosu na prošlogodišnji oktobar.

“Na taj način MA nastavlja sa odličnim komercijalnim rezultatima, koji su bolji u odnosu na prethodnu godinu i za sada su najbolji u 25-ogodišnjoj istoriji poslovanja”, rekli su iz kompanije.

Izvršni direktor MA, Živko Banjević, naveo je da je veoma zadovoljan postignutim rezultatima, prije svega imajući u vidu činjenicu da su ostvareni u uslovima sve jače konkurencije na tržištu.

„U posljednje vrijeme smo svjedoci bankrotstva nekoliko velikih evropskih avio-kompanija, zbog otežavajućih okolnosti i izazova u komercijalnoj avijaciji koji su doveli do maltene tektonskih poremećaja na evropskom i svjetskom tržištu. MA nije pošteđen od svega toga, naprotiv, nikada nije bilo teže baviti se ovim poslom, a opet su uz podršku vlasnika postignuti odlični rezultati“, smatra Banjević.

On je rekao da su svi svjedoci toga da veliki broj zemalja u svijetu iz tih razloga pomaže svoje avio-kompanije, pri čemu je interes jedan jedini, ekonomski.

„Za sve to vrijeme se u Crnoj Gori podrška vlasnika nacionalnoj avio-kompaniji predstavlja mahom u negativnom kontekstu, pa se u javnosti maltene stiče pogrešan utisak da je MA na državnom budžetu, da samo uzima i ništa ne doprinosi“, dodao je čelnik nacionalnog avio-prevoza.

MA, kako je dodao? prihoduje između 70 i 80 miliona eura godišnje i da je po obrtu u samom vrhu među državnim preduzećima.

„Već od toga se 15 do 20 odsto potroši direktno u Crnoj Gori. Kada se to doda na indirektni doprinos MA crnogorskoj turističkoj i ukupnoj privredi, koji je utvrđen istraživanjem tržišta, ispostavlja se da je ukupan doprinos MA na godišnjem nivou veći od 150 miliona“, tvrdi Banjević.

Prema njegovim riječima, priliv iz te mase u budžet u velikoj mjeri premašuje ostvarenu podršku.

„Što se crnogorske privrede tiče, ne radi se samo o prihodu, već i o tome da veći broj putnika i turista podrazumijeva i veći broj radnih mjesta kao i porast obrta u privrednim granama koje direktno podržavaju razvoj turizma“, dodao je Banjević.

On je kazao da rekordni rezultati za deset mjeseci ove godine govore u prilog tome da će kompanija ostvariti zacrtani plan i do kraja godine prevesti oko 660.000 putnika.

„Time ćemo premašiti prošlogodišnji rekord od 645.000 putnika. Pri tome ćemo zadržati udio u tržištu između četvrtine i trećine od ukupnog broja putnika na crnogorskim aerodromima, u konkurenciji i od preko 50 avio-kompanija“, zaključio je Banjević.