Izbor posla: Komšijama bitniji međuljudski odnosi u firmi od visine plate

Podijeli

Dvije trećine građana Hrvatske (69%) kao najvažniji faktor prilikom odabira radnog mjesta ističe dobre međuljudske odnose, pokazali su rezultati velikog regionalnog istraživanja.

Na drugom mjestu je visina plate (62%), a na trećem radno vrijeme, pokazalo je istraživanje u kojem je učestvovalo skoro 4.000 ispitanika od kojih je preko 1.000 iz Hrvatske.

Posmatrajući region, dobri međuljudski odnosi važniji su stanovnicima Hrvatske nego ljudima iz ostalih zemalja (65% ispitanika iz Srbije, 64% iz Bosne i Hercegovine i 57% iz Makedonije), navodi se u istraživanju koje je sproveo portal MojPosao u saradnji s partnerskim portalima iz regiona Posao.ba, Infostud.rs i Vrabotuvanje.com.mk.

Istraživanje je sprovedeno za vrijeme trajanja 10. regionalnih Virtuelnih dana karijera i znanja.

Od ispitanika iz Hrvatske, istraživanju je pristupilo 51% zaposlenih i 43% nezaposlenih osoba, dok se 6% ispitanika i dalje školuje.

Na pitanje šta misle da najviše utiče na naše šanse za dobijanje posla, većina hrvatskih ispitanika (54%) odgovara kako su to naša znanja i vještine, dok svaka peta osoba (20%) vjeruje kako je riječ o radnom iskustvu.

Otprilike 8% ispitanika smatra kako je za pronalazak posla važna sreća, a 6% građana misli da su ključni dobri kontakti i poznanstva.