I Rastoder u konkurenciji za kupovinu imovine Adria Airwaysa

Podijeli

Stečajni upravnik Adria Airwaysa Janez Pustatičnik dobio je pet ponuda za kupovinu imovine propalog avio-prevoznika. Nezvanično, tri slovenačke i jedna strana kompanija zainteresovane su za poslovnu jedinicu a jedna za simulator letenja.

Stečajni administrator Adria Airways želio je prikupljanjem neobavezujućih ponuda da provjeri kakav je interes potencijalnih kupaca i koliko su ozbiljni prije prije nego što procijene imovinu.

Kako je javila TV Slovenija, među četiri ponuđača za sticanje poslovne jedinice Adria Airways su četiri slovenačka biznismena kao i jedan strani ponuđač.

Peta ponuda, međutim, odnosi se samo na simulator letenja. Prema pisanju slovenačkih medija, ponudu je poslao Joc Pečečnik, kojeg zanima sve u prodaji, Izet Rastoder kupio bi sertifikat za komercijalne letove, a Ivo Boscarol zainteresovan je za Adriinu letačku školu.

Rastoder je crnogorskoj javnosti poznat kao rođeni Beranac, koji je u Sloveniji napravio poslovno carstvo na uvozu banana iz Južne Amerike. Takođe, kroz partnerstvo sa crnogorskim biznismenom Blagotom Radovićem gradi dvije poslovno-stambene kule u Ljubljani.

Vezano za prodaju imovine Adrije, zakazan je sastanak sa zainteresovanim stranama u četvrtak ili u petak kada će biti razmotreno šta žele i koliko su spremni da ponude. Neki ponuđači su postavili uslove koje Adria ne može ispuniti i na koje nema uticaja, prenose ljubljanski mediji.

Na osnovu pregovora i razgovora oni će odlučiti kako postupiti u stečajnom postupku, objasnio je Pustatnik.

U međuvremenu pronađen je zakupac za dio nekadašnje poslovne zgrade Adria na Brniku, a to je mala slovenačka avio kompanija Solinair.

Bivši radnici dobiće prednost u stečaju kompanije. Stečajni upravnik mora prikupiti 13 miliona eura kako bi vratio prioritetna potraživanja.

Glavni iznos obračunanog iznosa čine otpremnine, koja iznose oko 8 miliona eura, s neisplaćenim platama za dio avgusta i septembra, a dijelom za oktobar do isteka otkaznog roka.

Čitajte i:

Evropski “kralj banana” iz Berana: Kako je Rastoder pokorio Evropu