Rastoder slavi 3 decenije poslovanja: Kako je rođeni Beranac izgradio poslovnu imperiju

Podijeli

Porodična kompanija Rastoder, poznata po brendu Derby banana, krajem maja slavi 30. godišnjicu postojanja.

Njegov osnivač i vlasnik Izet Rastoder, rođeni Beranac, kaže da je kompanija proživjela razne ekonomske periode, uspješno ih prebrodila i optimistično gleda u budućnost.

Kako se navodi u saopštenju kojeg prenosi Indikator, kompanija se u početku bavila kafom, transportnim uslugama i teškom mehanizacijom za područje Jugoslavije, a potom se restrukturirala u distribuciju banana. Prema njihovim riječima, trenutno su jedan od šest najvećih distributera banana u svijetu, a smatraju se drugim najvećim u Evropi.

Kompanija ističe dvije prekretnice – 2006. kada je nastao brend Derby i 2013. kada je dovršen jedan od najvećih evropskih distributivnih centara na Letališkoj cesti u Ljubljani.

“Mi smo porodični biznis i u svim ovim godinama uspješno smo prebrodili sve prepreke koje su nam se našle na putu. Ključ uspjeha je povjerenje u porodicu i tim. To je posebnost naše kompanije, jer s njom dišemo”, rekao je direktor.

Grupacija Rastoder, koja je prošle godine imala više od 500 zaposlenih, trenutno ima trinaest kompanija, među kojima je i Spektra Invest, u čijem sastavu se nalazi i 21-katni objekt Spektra.

“Ljubljana je zaostaje u stanogradnji pa smo krenuli u projekt Spektra. Uprkos otežanim okolnostima, gradnja ide po planu, a prodaja je takođe uspješna. Ponosni smo što gradimo najvišu stambenu zgradu u Sloveniji”, rekao je Izet Rastoder.

Pokazatelji kompanije rastu. Nerevidirani prihodi grupe lani su porasli za više od 20 posto na godišnjem nivou, dok se pokazatelj uspješnosti EBIDA-e lani gotovo udvostručeni u odnosu na prethodnu godinu, navode iz Rastodera i dodaju da su i ovogodišnji pokazatelji ohrabrujući, iako su globalne geopolitičke razmjere i dalje utiču na logistiku i neredovite isporuke.

“Svakako da bi prognoze za budućnost bile lakše u stabilnijim vremenima, ali uprkos svim vanjskim faktoria, jedna činjenica ostaje – banane su i dalje jedno od najpopularnijih voća na svijetu. Nastavićemo brinuti o kvalitetnom voću i efikasnoj distribuciji kako bi ovogodišnji planovi premašili lansjke”, kažu iz Rastodera o budućnosti.

Ako ste propustili:

Evropski “kralj banana” iz Berana: Kako je Rastoder pokorio Evropu