Šta nam sve donosi podmorski kabl s Italijom

Podijeli

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije u petak 15. novembra biće svečano pušten u rad. Projekat je strateški važan za ovaj region posebno zbog toga što je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom. O tome koji su benefiti ovog projekta za Crnu Goru u intervjuu CdM-u objašnjava izvršni direktor CGES-a Dragan Kujović.

“Puštanjem u rad podmorskog kabla biće obezbijeđeni i značajni prihodi za Crnu Goru, smanjiće se gubici u prenosnoj mreži. Ovaj projekat značajno će podići tehničku otpornost sistema i pri većim poremećajima (npr. ispad 400 kV postrojenja u TS Podgorica 2, ili ispadi u 110 kV mreži na Crnogorskom primorju). I u konačnom, prihodi od tranzita i zakupa prenosnih kapaciteta uticaće na smanjenje troškova korisnika prenosnog sistema. Što se tiče građana i korisnika crnogorskog prenosnog sistema, ovaj projekat će pružiti značajno veći kapacitet, sigurnost i pouzdanost prenosne mreže, omogućavajući pretpostavke za kvalitetnije obavljanje djelatnosti i dalji razvoj. Dobiće se mnogo pouzdanije napajanje Crnogorskog primorja kao i sjevera države, gdje će se stvoriti uslovi za razvoj tog dijela Crne Gore, a posebno kada je u pitanju privreda i turizam kao jedna od najvažnijih privrednih grana”, kazao je u intervjuu CdM-u Kujović.

Energetskim povezivanjem sa Apeninskim poluostrvom, elektroenergetski sistem Crne Gore dobiće na stabilnosti, a napajanje potrošača biće znatno sigurnije. Projekat se može posmatrati kao opšte dobro i to ne samo za Crnu Goru, već i šire. Sam projekat koji realizuje CGES je podijeljen u tri partije – lota i to: izgradnju trafostanice 400/110/35 kV Lastva (Lot 1), izgradnju 400kV dalekovoda Lastva -Čevo (Lot 2) i izgradnju 400 kV dalekovoda Čevo – Pljevlja. Takođe, ovaj veoma kompleksan projekat obuhvata izgradnju 400 kV dalekovoda prema Srbiji i Bosni i Hercegovini.

CGES je u novembru prošle godine pustio u rad trafostanicu 400/110/35 kV Lastva, a ove godine, početkom aprila, i dalekovod 400 kV Lastva-Trebinje i Lastva-Podgorica na dionici Lastva-Čevo, koji su sastavni dio velikog infastrukturnog projekta. Na ovaj način CGES je, u saradnji sa državom, ispunio sve ugovorene obaveze, koje je naša kompanija imala prema italijanskom partneru. Ovo znači da smo od decembra 2018. godine, omogućili početak ispitivanja podmorskog kabla i prateće infrastukture čiju izgradnju realizuje italijanski partner kompanija Terna. U toku su intenzivni radovi na dijelu projekta od Čeva do Pljevalja, kao dijelu tranasbalkanskog koridora.

Od izgradnje trafostanice u Lastvi, dalekovoda od Lastve preko Čeva do Pljevalja i dalje do Bajine Bašte i susjednih sistema, kao i neophodne prateće rekonstrukcije crnogorske prenosne mreže, očekuju se višestruki pozitivni efekti kako za našu kompaniju, kao operatora prenosnog sistema koji obavlja djelatnost od javnog interesa, tako i za ostale energetske subjekte i korisnike prenosnog sistema. Ovim povezivanjem, elektroenergetski sistem Crne Gore je stabilniji, a napajanje potrošača električnom energijom sigurnije i kvalitetnije. Benefite imaju ne samo građani na Crnogorskom primorju i sjeveru Crne Gore, već i privreda, jer se povećanjem prenosnih kapaciteta i obezbjeđenjem sigurnog i kvalitetnog napajanja električnom energijom stvaraju preduslovi za ekonomski razvoj.

Cijeli intervju sa Kujovićem čitajte na portalu CdM