Erste banka u Zagrebu osnovala fin-tech: Google u bankarstvu nam je više partner nego konkurent

Podijeli

Najava internet giganta Google da će zakoračiti u bankarski sistem i korisnicima ponuditi niz bankarskih usluga u kombinaciji s tehnološkim rješenjima (fin-tech), nije zabrinula rukovodioce u Erste banci, koja posluje u cijelom našem regionu.

Predsjednik Uprave Erste banke u Hrvatskoj i predsjednik Odbora direktora Erste banke u Crnoj Gori Kristof Šefbek za portal Investitor.me kaže da se ne plaše ovakvih najava, jer se i sami prilagođavaju promjenama koje nameće sve brža digitalizacija.

“Poslovni model bankarstva u regionu ali i u Evropi se počeo znatno mijenjati i fin-tech firme su na mnogim tržištima već snažno prisutne. Dok se ranije mislilo da će one ugroziti poslovanje tzv. klasičnih banaka, sad se to mijenja u smjeru da ima mnogo saradnje banaka sa fin-tech firmama a i same banke su, barem djelimično, postale fintek”, rekao je Šefbek za Investitor.me.

Ilustrujući simbiozu tradicionalnog i modernog bankarstva, Šefbek priča kako je Erste banka u Hrvatskoj izašla u susret digitalizaciji.

“Erste banka u Hrvatskoj je prije oko godinu dana unutar sebe osnovala jedan start-up i izašla je jedna aplikacija koja je čisti fintek. Zove se Keks Pay i vrlo je uspješno počeo rad. Dakle, fin-tech je samo manja dimenzija šireg fronta promjene koju zovemo digitalizacija i to u svim segmentima ekonomije, ne samo u bankarstvu, iako će na bankarstvo imati poseban uticaj”, naveo je Šefbek.

On očekuje dalje promjene poslovnog modela banaka, jer će se morati uklopiti u trend digitalizacije.

Komentarišući najave Google-a, Šefbek kaže da je takvih najava dosta, ali da se u Erste banci ne plaše jer i sami rade na takvim uslugama.

“Sigurno je da će doći do promjena u platnom prometu, načinu otvaranja računa i slično, čemu i sada svjedočimo – primjer Revoluta i Monete. Mi, konkretno, preko Keks Pay aplikacije u Hrvatskoj radimo već na tome a mislim da ćemo u budućnosti i u Crnoj Gori ponuditi slične servise”, dodao je.

Ključno u svemu ovome je, prema njegovim riječima, povjerenje klijenata.

“Tom procesu prilagođavanja svako će imati svoj ritam, neki će biti brži, neki sporiji. Pomenuli ste Google, mi imamo konkretnu saradnju i s njima kroz servise poput Google Pay-a i Apple Pay-a… Ti servisi u Austriji rade upravo preko Erste banke i to je nešto što je dobro za klijente. U zdravoj konkurenciji, onaj ko je moderniji i inovativniji, ko ima kredibilitet kod klijenata, taj će najviše imati i koristi od cijelog procesa digitalizacije”, ocijenio je on.

Blockchain tehnologija ima budućnost, kriptovalute traže oprez

Komentarišući najave Facebooka, Šefbek kaže da su u Erste banci oprezni kada su u pitanju kriptovalute.

Vrlo smo oprezni prema kriptovalutama a vidimo da su oprezni i sami pokretači Facebookove Libre oko tog projekta”, kaže Šefbek. “Tu treba sačekati kako će i regulatori reagovati i pratićemo razvoj događaja”.

Što se tiče same tehnologije – blockchain – koja stoji u pozadini kriptovaluta, tu je, kako kaže, potpuno druga priča.

“To jeste tehnologija budućnosti i banke na tome već dosta rade. U pitanju je međunarodni platni promet koji će sigurno koristiti blockchain tehnologiju, jer je u pitanju efikasan i brz sistem. Zbog toga već radimo na tome u Erste banci. Vrlo vjerujemo u to da blockchain tehnologija ima budućnost, mimo opreza što se tiče konkretnih kriptovaluta”, kazao je Šefbek.