Google uvodi pametnu provjeru tekućih računa

Podijeli

Google je postao najnovija velika tehnološka kompanija koja se preselila u bankarstvo, nudeći svojim korisnicima provjeru tekućih računa.

Internet gigant je objavio da planira partnerstvo s bankama i kreditnim sindikatima u SAD-u, kako bi ponudio račune za “pametno provjeravanje”.

Specifična usluga će biti ponuđena kroz Google Pay, čime će korisnicima omogućiti dodavanje Googleovih analitičkih alata tradicionalnim bankarskim proizvodima.

Ovaj korak Google-a na tragu je savremenih ponuda kartičarskih kompanija, platnih sistema i pozajmica koje već nude firme poput Facebooka, Ubera, Applea i Amazona.

“Iako se proizvodi i aranžmani međusobno razlikuju, tehnološki divovi koji ulaze u svijet bankarstva dijele jedinstveni motiv: da se učine neophodnima”, kaže Gerard du Toit, partner iz konsultantske kuće Bain & Co.

“Svi se takmiče za pažnju potrošača i za dominaciju svojih eko-sistema i platformi”, kaže on.

Amazonove kreditne kartice i poslovni krediti usmjereni su na jačanje poslovanja s e-trgovinom, dok Uber Money omogućava kreditne kartice, debitne račune i alate za praćenje toka novca.

Facebook je, s druge strane, najavio da će njegova usluga Facebook Pay nadopuniti postojeće alate za razmjenu poruka.

Google i Apple su se udružili s investicionom grupacijom Goldman Sachs kako bi svoje platne sisteme približili korisnicima.

Potezi tehnoloških divova u sektor bankarstva sigurno će doprinijeti sve glasnijim raspravama o njihovoj ulozi i istragama s kojima se već suočavaju zbog potencijalne zloupotrebe privatnosti i narušavanja konkurencije.

Zvaničnici više centalnih banaka već su izrazili zabrinutost zbog nedostataka u finansijskom nadzoru ovih kompanija, jer se sve veća aktivnost odvija van tradicionalnog bankarskog okvira.

Du Toit je ocijenio da regulatorne zabrinutosti predstavljaju “muvu u supi” za tehnološke firme.

“Zbog toga će morati da budu veoma oprezne”, ocijenio je on.

Investitor.me